12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Dačić: Pitanje KiM od najvišeg nacionalnog interesa

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, danas je istakao da je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na prvom mjestu među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, s obzirom na to da je pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa.

Pored toga, istakao je i prioritet punopravnog članstva Srbije u EU, uz očuvanje vojne neutralnosti, unapređenje dobrosusjedskih i regionalnih odnosa, kao i razvoj odnosa sa svim akterima međunarodne politike na bilateralnom i multilateralnom planu, kroz izgradnju novih, ali i jačanje starih i tradicionalnih prijateljstava.

Dačić je naglasio da je Srbija pouzdan i kredibilan partner koji doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj sigurnosti, uprkos brojnim izazovima i složenim geopolitičkim okolnostima.

Istakao je da su aktivnosti usmjerene ka promociji privrednih potencijala Srbije i privlačenju stranih investicija, te je izrazio uvjerenje da će domaćinstvo Srbije i Beograda EXPO-u 2027 biti jedinstvena prilika za promociju privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje.

Ministar je upozorio da je svijet suočen s ubrzanjem istorije, povećanjem broja kriznih žarišta i jačanjem napetosti među suprotstavljenim interesima, ističući da je veština diplomatije u tome da se u takvim okolnostima izbori za sopstvenu poziciju.

Dodao je da je Srbija, zbog svog istorijskog iskustva i geopolitičkih specifičnosti, izložena različitim pritiscima, ali će i dalje voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite