12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Đaci će u klupe 4. septembra, razmotrićemo promjenu školskog kalendara

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je taj resor najozbiljnije razmatrao prijedlog čelnih ljudi Vlade da se odloži početak školske godine zbog turističke sezone, ali da je školski kalendar već usvojen i đaci će u klupe 4. septembra.

– Prošle godine imali smo slučaj sa odlaganjem početka školske godine i to je dalo efekta. Ali školski kalendar je već usvojen i on je prošao Sekrtetarijat za zakonodavstvo. Teško je govoriti kakve će vremenske prilike biti u spetembru i januaru, i da li će produženje raspusta doprinijeti poboljšanju turističke sezone – rekao je Vojinović u Jutarnjem programu TVCG.

On je poručio da će u narednom periodu, u saradnji sa Zavodom za školstvo, nevladinim sektorom, roditeljima i nastavnicima razmotriti promjenu školskog kalendara.

– Ali, moramo ispunuiti zakonske mogućnosti predviđeni broj časova – 180 za jedne i 160 za učenike završnih razreda. U ovom trenutku je odluka da počekat školske godine bude 4. septembar, a zimski raspust će trajati od 1. do 22. januara – naglasio je Vojinović.

Vojinović je rekao da je bilo različitih komentara i kritika povodom prethodnog odlaganja početka školske godine, ali ističe da se taj potez pokazao opravdanim.

– Svi pokazatelji su govori da smo napravili pametan potez, bez obzira na rizike. Ali nastavni proces neće trpjeti i djeca će dobiti obim gradiva koji je predviđen – poručio je Vojinović.

On je rekao da je sve spremno za uspješan početak školske godine i da je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo4.700.000 eura za udžbenike.

– Distribucija udžbenika počinje od 7. avgusta i trajaće do 20. advgusta – poručio je Vojinović.

Boravak u vrtićima od 39 do 50 eura

Takođe, on je saopštio da se cijena boravka u crnogorskim vrtićima kreće od 39 do 50 eura. Najeftinije je na sjeveru, a nešto skuplje u centru i jugu.

– Saglasnosti se dobijaju i sve teče uobičajenom dinamikom, ni tu ne očekujem probleme – naglasio je Vojinović.

Ministar prosvjete je rekao i da će u obrazovnim ustanovama broj pedagoga i psihologa biti povećan 30 odsto.

– Trenutno je u školama 147 pedagoga i 66 psihologa, a taj broj će se povećati za60 – najavio je Vojinović.

Vojinović je rekao da je, od pokretanja besplatne telefonska linije Ministarstva prosvjete za prijavu vršnjačkog nasilja, stiglo 18 prijava, te su istog trenutka procesuirane.

Izvor:Portal Analitika

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite