37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Da li su ove tablete lijek za koronavirus?

Predsjednik Sjedijenih Američkih Država Donald Tramp nedavno je objavio nekoliko tvitova u kojima je napisao da bi kombinacija jednog poznatog lijeka protiv malarije i jednog još poznatijeg antibiotika mogla biti efisakna u liječenju Covida-19.

Kako Tramp ima na milione pratilaca na Twitteru i još više onih koji ga prate preko medija, na poruke su reagovali brojni naučnici širom svijeta. Očekivano, vijest je posebno zanimanje izazvala na Balkanu posebno u Hrvatskoj jer je azitromicin stručan naziv za antibiotik Sumamed koji je 1980. godine otkriven u Plivi.

Trampov savjetnik: Predsjednik govori o nadi, a ne o nauci

Jedan od prvih koji su reagovali na tvitove bio je Trampov glavni savjetnik za nauku dr. Anthony Fauci iz Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

On je pojasnio da se radi o koktelu ljekova čije je pozitivno djelovanje za sada potvrđeno samo anegdotalno, odnosno nezvanično kroz pojedinačna iskustva, a ne kroz neka opsežnija istraživanja, piše index.hr.

“Ako zaista želite definitivno znati djeluje li nešto, morate obaviti onu vrstu ispitivanja koja vam daju kvalitetne informacije. Predsjednik govori o nadi za ljude, a ne o nauci”, rekao je on.

Francuska studija u kojoj je potvrđena kombinacija

Ipak, Tramp nije izmislio informacije o mogućoj efikasnosti dva lijeka. Ona se temelji na iskustvima kineskih ljekara u tretiranju oboljelih u Kini i na francuskoj studiji objavljenoj nedavno u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents.

Studija je pokazala da antimalarik hidroksiklorokin skraćuje i ublažava simptome Covida-19 te da su efekti najbolji kada se uzima u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom, dakle Sumamedom.

U njoj je učestvovalo 30 oboljelih od Covida-19. Dio njih liječen je samo hidroksiklorokinom, dio kombinacijom dva lijeka, a dio nije dobijao nikakav lijek. U studiji su učestvovali zaraženi bez simptoma, sa simptomima u gornjem dijelu disajnih puteva i oboljeli sa simptomima u donjim dijelovima disajnih puteva. Od 30 učesnika, 20 je prihvatilo liječenje.

No problem studije je to što je bila rađena na malom i nereprezentativnom uzorku.

Važna upozorenja i opasnosti

Fauci nije jedini upozorio da ljekovi još nisu potvrđeni kao efikasni i bezbjedni. Učinili su to brojni svjetski stručnjaci koji tvrde da mogu imati teške, pa i smrtonosne nuspojave ako se ne koriste u skladu s preporukama ljekara.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojem je osvrtu upozorio na nekoliko važnih činjenica.

Klorokin se koristi za liječenje malarije i kemoprofilaksu (upotrebu hemoterapijskih ljekova u cilju sprečavanja nastanka infekcije), a hidroksiklorokin za liječenje reumatoidnog artritisa, sistemskog eritematoznog lupusa i porfirije (PCT). Oba lijeka imaju laboratorijski potvrđeno djelovanje protiv SARS-CoV, SARS-CoV-2 i drugih koronavirusa, s time da hidroksiklorokin ima relativno jače djelovanje na SARS-CoV-2.

Studija sprovedena tokom epidemije u Kini pokazala je da je liječenje klorokinom bolesnika s Covidom-19 imalo kliničku i virološku dobrobit u odnosu na kontrolnu grupu koja ga nije koristila pa je on u toj zemlji dodat kao preporučeni antivirusni lijek za liječenje Covida-19. Na osnovu ograničenih in vitro i anegdotalnih podataka klorokin ili hidroksiklorokin trenutno se preporučuju za liječenje hospitalizovanih pacijenata s Covidom-19 u nekoliko zemalja. I klorokin i hidroksiklorokin imaju poznate sigurnosne profile, s time da postoji važna opasnost od kardiotoksičnosti (sindrom produženog ritma srca) s produženom primjenom kod bolesnika s jetrenom ili bubrežnom disfunkcijom i imunosupresijom.

Zabilježeno više slučajeva trovanja lijekom

I hidroksiklorokin i azitromicin povezani su s produženjem srčanog ritma pa se preporučuje oprez prilikom razmatranja mogućnosti primjene ovih ljekova kod bolesnika s hroničnim medicinskim stanjima (npr. zatajenje bubrega, bolesti jetre) ili koji primaju ljekove koji mogu uticati na stvaranje aritmija, poručuju iz CDC-a.

Posljednjih dana mediji javljaju da je u Nigeriji zabilježeno nekoliko slučajeva trovanja hidroksiklorokinom kod ljudi koje su, kako se čini, Trumpove objave podstakle da sami nabave antimalarik i liječe se njime preventivno.

Trka za ljekovima

Razumljivo je da su Trampovi tvitovi uzrokovali pravu pomamu za ovim koktelom. Brojni naučni timovi širom svijeta svim silama nastoje pronaći vakcinu ili lijekove za Covid-19 jer trenutno nemaju potvrđeno efisaknog lijeka.

Pritom treba imati na umu da novi ljekovi, da bi bili odobreni, moraju proći kroz složen proces testiranja in vitro u laboratoriji, zatim na životinjama i konačno na ljudima. Tek kada se pokaže da su efikasni i da nemaju ozbiljnijih nuspojava, regulatorne agencije mogu odobriti njihovo plasiranje u apoteke. Za taj proces često su potrebne godine i stotine miliona dolara ulaganja.

Zato naučnici u međuvremenu pokušavaju koristiti već odobrene protuvirusne i druge ljekove jer to može ubrzati proces.

index.hr
DRUŠTVODa li su ove tablete lijek za koronavirus?
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite