37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

CRNA GORA JE ZA NAS CRNOGORSKE PRAVOSLAVCE POSTALA MANJE PRAVEDNO DRUŠTVO

Piše: Vladimir Lajović

Danas nakon dvije godine od “istorijske pobjede i oslobođenja” kada se svi politički akteri te političke pobjede hvale pobjedom nad DPSom i postignutim rezultatima, za Eparhiju Podgoričko-dukljansku PCCG, možemo reći da su naša vjerska prava i slobode na mnogo nižem nivou nego 30.08.2020.godine, i da je Crna Gora za našu vjersku zajednicu postala manje pravedno društvo. Mi smo to izrazili kroz Tužbu Osnovnom sudu od 09.08.2022. i tu je rečeno u čemu je diskriminacija aktima i djelovanjem nove vlasti, za korist SPCa.

Na stranu to, što smo svakodnevno izloženi raznim prijetnjama i uvredama od pripadnika dominantne vjerske zajednice, mi smo doživjeli da se aktima Države legalizuje ta njihova sistematska i dogmatska negacija našeg crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identitet i naših ustavom zagarantovanih prava.

Međutim, želim ovom prilikom da ukažem na samo jednu stvar onima kojima su usta puna ljudskih prava i borbe protiv korupcije, da ste zaboravili jednu veoma važnu stvar – VLADAVINU PRAVA -, vrlo svjesno i podmuklo.

Bez Vladavine prava, bez jednakosti i pravde, poštovanja ustava, normi zakona, demokratskih procedura ne možete nikom dobro donijeti vašom borbom za nacionalna prava Srba i hapšenjem “lopova”, sve navodno pozivanjem na neke “više” interese, a poštovanje prava ostavljajući za neka druga vremena (koja nijesu ni nakon dvije godine došla).

Ali ako ima Boga, a ima, i ako bude pravde ljudske, zbog vaše vladavine NEprava, sve će vam se to oburdati, zajedno sa naručiocima tog bezakonja. Bog je Bog reda, a ne nereda.

Mijenjajte zakone i pravila, na ustavom propisani način, pa onda sa punim legalitetom i legitimitetom sprovodite “Temeljne ugovore” i koje kakve akcije, ako možete. A znate vi da ne možete, jer nijesu po Ustavu, zato ste posegnuli za nepravdom navodno “u ime Božje pravde”.

Na temeljnima bezakonja, arogancije i sile, koju ste prema nama Crnogorcima i Pravoslavcima pokazali ove dvije godine, nećete stvoriti pravednije i humanije crnogorsko društvo, već samo nove rane, podjele i nepovjerenje. Stvorićete haos.

A mi ćemo do tada, koristiti sva demokratska i pravna sredstva / lijekove da se odupremo ovoj istorijskoj NEPRAVDI.

I pobjedićemo u tome, jer vjerujemo u USTAV CRNE GORE I ISUSA HRISTA koji je Kralj kraljeva koji kraljuje nad kraljevima.

DRUŠTVOCRNA GORA JE ZA NAS CRNOGORSKE PRAVOSLAVCE POSTALA MANJE PRAVEDNO DRUŠTVO
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite