16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Crna Gora izložena nezapamćenoj kampanji dezinformacija

Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija koja je posljednjih sedmica kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti – ocijenjneo je iz Ministarstva kulture na čijem čelu je Aleksandar Bogdanović.

U ovom resoru smatraju da je riječ o organizovanom i koordiniranom širenju neistinitih vijesti od jednog broja medija iz zemlje i regiona, kojima se poziva na vjersku i nacionalnu mržnju i nasilje u Crnoj Gori.

– Najdrastičniji primjeri podrazumijevaju neistinite vijesti poput one da je policijski službenik fizički napao predsjednika Vlade, da je Crna Gora angažovala bezbjednosne službe Kosova, da se planiraju upadi u vjerske objekte i njihovo otimanje, da su izvršeni napadi na državne objekte i brojne druge – navedeno je u saopštenju.

Naglašavaju da u ovoj kampanji dezinformacija nijesu pošteđena ni djeca.

– Brutalan primjer kršenja dječjih prava i gotovo svih zakonskih i etičkih obaveza medijskog izvještavanja je iz juna prošle godine, kada je jedan portal objavio neistinitu vijest da je učenica Osnovne škole “Dragiša Ivanović” bila nasilna protiv učenika srpske nacionalnosti u toj školi. Danas smo opet suočeni sa objavama na društvenim mrežama u kojima su djeca grubo zloupotrijebljena u kampanji dezinformacija i širenja mržnje koja se vodi protiv Crne Gore – upozorili su iz Ministarstvu kulture.

Apeluje na sve medije da, u skladu sa zakonskim obavezama i etičkim kodeksom novinara i novinarki Crne Gore, ne doprinose širenju dezinformacija, već da izvještavaju isključivo na istinit način i da činjenice stavljaju u pravilan kontekst i onemoguće njihovu zloupotrebu.

– Građane molimo da prije dijeljenja objava na društvenim mrežama kritički sagledavaju sadržaj svake informacije i uzdrže se od objavljivanja i dijeljenja informacija koje mogu da uznemire druge građane, da izazovu vjersku ili nacionalnu mržnju i ugroze bezbjednost Crne Gore. Ovakve dezinformacije mogu ugroziti najveću vrijednost svih u Crnoj Gori, a to su mir i stabilnost – zaključili su iz Ministarstva kulture.

Posljednje vijesti
Ne propustite