9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

CPC Vladiki Antoniju podiže grobnicu kod crkve Svetog Pravednog Ivana Crnojevića na Cetinju

- Marketing -spot_imgspot_img

Crnogorska pravoslavna crkva povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od obnove odlučila je da obnovitelju, Vladiki Antoniju, podigne grobnicu na zakonski proširenom crkvenom placu kompleksa crkve Svetog Pravednog Ivana Crnojevića u Lovćenskoj ulici na Cetinju.

U nastavku, saopštenje CPC prenosimo integralno:

“Ove jubilarne godine navršava se tridesetogodišnjica od obnove Crnogorske pravoslavne crkve. Božjom i slobodnom ljudskom voljom čast da bude obnovitelj Crnogorske pravoslavne crkve koja kao sukcesor nastavlja, čuva i održava misiju svoje slavne istoimene prethodnice, pripala je na Lučindan (crnogorski Petrovdan) 31.10.1993. blaženopočivšem Vladici Antoniju izborom za njenog duhovnog poglavara. Vladika Antonije je čestitao i dostojanstveno nosio časni krst i ispunjavao svoju misiju Bogougodnim djelima u duhu svijetlih tradicija naše crkve. U Katalog crnogorskih vladika upisao se kao istorijska ličnost. Ispunio je najuzvišeniji crnogorski amanet “Živ Crnogorac i mrtav budi”. Vladika Antonije živi vječno u našim srcima i sjećanju. Njegova duša u raju počiva, a zemni ostaci počivaće, po odluci naše crkve i uz punu saglasnost njegovih najbližih srodnika i jednodušne želje naših vjernika, poštovalaca i prijatelja u grobnici koju mu podiže i posvećuje Crnogorska pravoslavna crkva. Grobnica vladici Antoniju će biti podignuta na zakonski proširenom crkvenom placu kompleksa crkve Svetog Pravednog Ivana Crnojevića u Lovćenskoj ulici na Cetinju. Sve potrebne i obavezujuće zakonske procedure Crnogorska pravoslavna crkva je ispoštovala i ispunila dajući ovom dostojanstvenom činu legitimni karakter. Podizanjem grobnice vladici Antoniju izražavamo priznanje i poštovanje njegovoj ličnosti, tradiciji naše crkve, vlastitoj istoriji i samima sebi potvrđujući se kao istorijski narod. Iskazujemo se pred sobom i svijetom kao vjerni čuvari slavne tradicije i vjesnici bolje budućnosti. Grobnicom vladici Antoniju podižemo još jedno časno svetilište za čuvanje tradicije i uzvišene ekumenske misije Crnogorske pravoslavne crkve.

Pozivamo sve Crnogorce i Crnogorke u Crnoj Gori i širom svijeta da u skladu sa svojim mogućnostima novčano pomognu ovaj plemeniti poduhvat podizanja grobnice vladici Antoniju. Vladika Antonije se zalagao ne samo za plodonosnu misiju naše crkve, nego i za obnovu nezavisne i suverene države Crne Gore kao majke i domovine svih njenih sinova i šćeri, svih njenih građana raznih vjera i nacija. Poštujući takvu njegovu misiju ispunjenu najplemenitijim željama i uzvišenim pobudama pozvamo sve građane Crne Gore i iseljenike u dijaspori svih nacija i vjera da novčanim prilozima pomognu podizanje grobnice vladici Antoniju. Neka grobnica vladici Antoniju bude izraz široko izražene volje, ljubavi i poštovanja prema opšteljudskom dobru i duhu zajedništva i pored razlika koje su dio naše svakodnevne stvarnosti. Novčane priloge iz Crne Gore primamo na naš žiro račun: Crnogorska pravoslavna crkva, broj računa 530-467-67 kod NLB banke filijala Cetinje sa svrhom plaćanja “Za grobnicu vladici Antoniju”. Uplate iz inostranstva treba slati prema bančinoj instrukciji za ovu vrstu uplata koja glasi: CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA (CPC) swift code MN BAMEPG, name NLB MONTENEGRO, IBAN: ME 25530095120005749491, Broj računa: 09-512-0005749.4

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA GRUDA BB 81250 CETINJE

NLB BANKA AD PODGORICA BULEVAR STANKA DRAGOJEVIĆA 46

NAGLASITI SVRHU DOZNAKE “ZA GROBNICU VLADICI ANTONIJU”

BUDITE BLAGOSLOVENI

MITROPOLIT MIHAILO”

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite