15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

CPC: SPC jedini cilj poništenje nezavisnosti CG, litije imaju politički karakter

Iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, organizuju se sada u nepraznične dane, čime SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj, potvrđujući se kao politička organiazacija čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje Velike Srbije, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.

“Litija je molitvena, svečana, saborna povorka vjernika predvođena svještenicima sa krstovima, zastavama, ikonama i drugim crkvenim obilježjima koja se održava kao isključivo crkveni čin molitvenog obreda povodom velikih hriščanskih praznika.

U nezavisnoj Crnoj Gori do 1918, godine održavana je isključivo oko crkava i manastira, uglavnom o Božiću i Vaskrsu. Nikada nije održana ulicama crnogorskih gradova i sela, jer bi time izgubila svoj smisao isključivo crkvene molitve.  SPC je litijama dala javni, prvenstveno politički karakter, zloupotrebljavajući bogoslužbenst ovog crkvenog obreda”, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz CPC, najpoznatija njena litija je bila pred Drugi svjetski rat – 1938. godine, kojom se, kako navode, SPC suprostavila usvajanju Konkordata Kraljevine Jugoslavije sa Vatikanom.

“Predstavljala je krunu antikonkordatske krize i poznata je bila pod imenom krvava litija. Danas SPC u Crnoj Gori vrši litije isključivo u političke svrhe, umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i porukama koje ne pozivaju na mir, suživot, slogu, praštanje i ljubav, već traže smjenu suverenističke vlasti i nestanak Crne Gore kao suverene države.

Umjesto hriščanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nijesu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti  srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već  državi Crnoj  Gori”, navedeno je iz CPC.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite