34.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Čirgić: Srbija zadržala tri respiratora namijenjena Crnoj Gori, prodati drugoj kompaniji u toj zemlji

Srbija je zadržala tri od pet respiratora koje je Crna Gora, odnosno Fond za zdravstveno osiguranje, naručio od predstavnika švedskog proizvođača, koji ima sjedište u Srbiji, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić. Dva respiratora ranije su stigla u Crnu Goru preko Hrvatske.

Čirgić ističe da je Fond za zdravstveno osiguranje, na osnovu zaključka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i plana potreba koje je sačinilo Ministarstvo zdravlja, sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Zato su zaključili ugovor o isporuci pet respiratora sa dobavljačem “Farmont“ DOO Danilovgrad, proizvođača “Maquet-Getinge Group“ iz Švedske.

“Navedeni dobavljač je izvršio isporuku dva respiratora koji su instalirani u Opštoj Bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane. U vezi isporuke preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebala biti izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji isti konfiskovani od strane države Srbije”, objasnio je Čirgić.

Prema informacijama koje je Fond dobio od ovog dobavljača, dva isporučena respiratora su se nalazila u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, odakle su i uvezeni.

U vezi nabavke ugovorenih respiratora, dobavljač Farmont DOO Danilovgrad je danas dostavio obavještenje Fondu za zdravstveno osiguranje, u kome objašnjavaju šta se dogodilo u vezi sa isporukom.

Oni ističu da roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imaju ugovor i imaju dogovorenu određenu valutu plaćanja.

“Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, Farmont kao dobaljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu – Srbiji, a dva u Zagrebu-Hrvatskoj”, objasnili su iz Farmonta.

Aparati su, dodaju, bili u vlasništvu kompanije Getinge Group – Beograd – Srbija i nalazili su se na carinskom lageru.

“Nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenima institucijama u Crnoj Gori, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji“, objasnili su iz Farmonta.

Čirgić navodi da je Fond za zdravstveno osiguranje u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim koordinacionim tijelom u vezi sa nabavkom ukupne medicinske i zaštitne opreme.

“Određena količina respiratora je nabavljena posredstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore. Ukoliko dođe do nekog dogovora između zemalja u regionu i šire, sa proizvođačima i isporučiocima respiratora, radićemo na tome da se sve planirane nabavke realizuju”, naveo je Čirgić.

Podsjećamo, predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana pisali su juče Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu povodom odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, tražeći da se na države u tom regionu ne odnosi ta vrsta restrikcije.

I Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, čija je članica Privredna komora Crne Gore, zatražio je od Evropske komisije da, u jeku pandemije novog koronavirusa, sve zemlje regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije.

CDM.ME

 

DRUŠTVOČirgić: Srbija zadržala tri respiratora namijenjena Crnoj Gori, prodati drugoj kompaniji u...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite