17.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

CGO: Vlada da hitno uvede sankcije Rusiji i prestane da ugrožava put Crne Gore u EU

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluje na Vladu Crne Gore da što hitnije usvoji odluku kojom se uvode efektivne sankcije Rusiji i spriječi dalje nanošenje štete državi Crnoj Gori u tom kontekstu.

– Nedopustivo je dalje flertovanje sa temeljnim civilizacijskim vrijednostima, jer oklijevanje u praktičnoj osudi ruske agresije predstavlja podršku agresoru, a to nije tradicija države Crne Gore niti može biti preporuka u odnosu prema evropskim partnerima – poručila je saradnica na programima CGO Milica Zindović.

Ona je ocijenila da je šteta koju je Vlada Zdravka Krivkopića napravila neusvajanjem paketa sankcija Rusiji, zbog navodnih proceduralnih nedostataka internog procesa, već je nemjerljiva jer se Crna Gora pokazala kao nekredibilan partner NATO saveza i EU.

– Crna Gora je, do sada, bila u cjelosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, a što je svrstavalo u krug progresivnih snaga regiona zapadnog Balkana. Nažalost, svako skretanje sa tog puta i kašnjenje u realizaciji preuzetih obaveza, ima potencijal da ozbiljno ugrozi našu evropsku perspektivu, ali i da podstakne građenje drugačijeg vrijednosnog okvira, suprotnog onom koji se njeguje u razvijenim, demokratskim zapadnim državama – istakla je ona.

Zindović je poručila da se Crna Gora ovakvom opasnom i destruktivnom politikom Vlade pokazuje kao nespremna za dalje integracione faze, da se ionako slab kredibilitet nastavlja urušavati, te da nema sumnje da će se ovaj „učinak“ te politike naći u relevantnim izvještajima EU, a kako je kazala, tu ocjena neće biti dobra za nas kao državu.

U CGO podsjećaju i da je EU, kroz izjave svojih najviših zvaničnika, jasno stavila do znanja i Crnoj Gori, ali i zemljama regiona, da za vrijeme trajanja aktuelnih dešavanja na istočnom krilu Evrope, nije zaboravila zapadni Balkan i dalju integraciju regiona u EU, te da je evropski šef diplomatije Žozep Borelj iznio poziciju da se zemljama zapadnog Balkana mora pružiti konkretna ekonomska pomoć, kako bi se preduprijedile posljedice izazvane ratom u Ukrajini, kao i da je ovo pravi momenat da se da impuls procesu proširenja u regionu.

– S druge strane, EU i države članice ne gledaju blagonaklono na neusaglašavanje Srbije sa politikom EU u odnosu prema Rusiji u ovoj situaciji, a neki zvaničnici EU su čak ocijenili da se ona takvim pozicioniranjem de facto diskvalifikovala iz procesa pristupanja EU. CGO naglašava da politika Unije kredibilnim partnerima – povjerenje i perspektiva, a nekredibilnim – sankcija, mora biti upozorenje za Crnu Goru da su zemlje regiona na ozbiljnom testu, pod budnim okom EU, a odnos prema ovom pitanju će u značajnom odrediti našu evropsku budućnost – kazala je Zindović.

Iz CGO su ukazali i na to da ne bi trebalo imati iluzija o ubrzanom članstvu, “jer neće promjena jedne geopolitičke realnosti u Evropi, sama po sebi, učiniti da nas EU nas preko noći primi u svoj zagrljaj”.

– Jedino razumijevanjem da nema prečica u pristupanju, bezuslovnog preskakanja koraka u pregovorima, ili izbjegavanja preuzetih obaveza, možemo brže ići ka EU. To znači da sada, isključivo iskreno i odgovorno djelovanje u konkretnoj primjeni sankcione politike prema Rusiji i ispunjavanje preuzetih kriterijuma članstva nas može vratiti na pravi put i ublažiti ono što bi mogle biti nepopravljive posljedice dosadašnjeg djelovanja odlazeće Vlade – zaključila je Zindović.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite