16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

CG sposobna da se odupre pokušajima destabilizacije

Američka senatorka Suzan Kolins osudila je kampanju dezinformacija kojom je izložena Crna Gora, izražavajući podršku za riješenost Crne Gore da svoj dalji razvoj zasniva na zapadnim demokratskim vrijednostima, saopšteno je iz Vlade nakon sastanka potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa kongresmenkom Šeli Pingri i senatorima Benom Kardinom i Kolins u Vašingtonu.

Pažin je naglasio da je Crna Gora odlučna i apsolutno sposobna da se odupre svim pokušajima destabilizacije, izražavajući uvjerenje da će dijalog koji je otpočeo sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske dati odgovor na sva nerazumijevanja u rješavanju ovog unutrašnjeg pitanja Crne Gore i staviti tačku na sve pokušaje zloupotrebe vjerskih osjećanja građana.

Potpredsjednik Vlade tokom susreta kazao da je najviši prioritet Vlade Crne Gore je sprovođenje reformi kojima podižemo kvalitet života građana i ispunjavamo obaveze za članstvo u Evropskoj uniji, pokazujući time da Crna Gora zaslužuje da bude prepoznata kao uzor drugim državama našeg regiona koje slijede proevropski kurs.

Pažin je naglasio da se u vođenju svoje državne politike Crna Gora bez dvoumljenja rukovodi zapadnim demokratskim vrijednostima, zbog čega je danas punopravna članica NATO-a i na putu da postane prva naredna članica Evropske unije.

Kongresmenka Pingri, koja je kopredsjedavajuća Crnogorskog kokusa u američkom Kongresu, ukazala je na značaj posjete potpredsjednika Pažina za bolje razumijevanje izazova sa kojima se Crna Gora suočava, ali i za informisanje o pozitivnim dešavanjima u zemlji.

„Tu smo da podržimo vašu zemlju i očuvanje njenih demokratskih vrijednosti, naročito u vašem regionu,  i radujemo se novim prilikama da vam budemo od pomoći“, naglasila je Pingri.

Primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pojasnio je potpredsjednik Pažin, Crna Gora će nakon 14 godina nezavisnosti najzad uvesti pravni red u oblast odnosa države sa vjerskim zajednicama, afirmišući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava, poštovanju različitosti i sloboda svih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

“Senatorka Kolins je osudila kampanju dezinformacija kojom je izložena Crna Gora, izražavajući podršku za riješenost Crne Gore da svoj dalji razvoj zasniva na zapadnim demokratskim vrijednostima”, navodi se u saopštenju.

Senator Kardin je pozdravio odgovornu ulogu i doprinos Crne Gore, kao partnera SAD i članice NATO-a, u očuvanju međunarodnog mira i stabilnosti, a naročito u afirmaciji zapadnih demokratskih vrijednosti na Balkanu.

Tokom susreta Pažina sa američkim zvaničnicima bilo je riječi i o dijalogu koji Vlada vodi sa predstavnicima civilnog društva i medija u Crnoj Gori.

“Potpredsjednik je ocijenio da ovaj dijalog, koji se vodi na inicijativu premijera Markovića, pokazuje da u crnogorskom društvu postoje ozbiljne progresivne snage, koje su spremne da bez obzira na razlike, sarađuju i zajedno sa Vladom stvaraju novu vrijednost u interesu evropske budućnosti Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

IZVOR: RTCG

Posljednje vijesti
Ne propustite