15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

CG sistem spreman da odgovori globalnom izazovu

U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraze novim virusom tipa 2019-nCoV i zdravstveni sistem naše zemlje spreman je da odgovori globalnom izazovu koronavirusa. To je zaključeno na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković.

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, informisao je Nacionalno koordinaciono tijelo da mjere koje su preduzimane u proteklom razdoblju uključuju: redovnu komunikaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koordinaciju svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satnu pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

Nacionalno koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici svih relevantnih državnih organa, pozvalo je građane da slijede njegove informacije. Uputstva i poruke će, kako je saopšteno, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti.

Ocijenjeno je i da činjenica da je novi korona virus identifikovan u neposrednom okruženju naše zemlje nalaže nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i snažan i koordiniran institucionalni odgovor na ovaj izazov.

Na sjednici je, kako piše u saopštenju, ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujuća za sve državne organe i institucije kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave.

“Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije”, poruka je sa sjednice.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će u četvrtak, 27. februara 2020. godine na konferenciji za medije koja će biti organizovana u Press centru Vlade Crne Gore sa početkom u 10:30 saopštiti javnosti više detalja uključujući i detaljan plan aktivnosti na nastavku priprema za suočavanje sa pandemijskim rizikom korona virusa tipa 2019-nCoV.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite