11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

Četnik litijaš pravi veliku štetu

Ekipe „Zelenila“ prethodnih nekoliko dana radili su na suzbijanju borovog litijaša na više lokacija na urbanom području grada u okviru redovnih aktivnosti koje se obavljaju svake godine u kontinuitetu.

Borov litijaš, poznat i pod nazivom borov četnik, jedan je od najvećih štetočina bora. Najčešće napada crni bor, ali i alepski, primorski i brucijski. Rasprostranjen je samo na području Mediterana i dijelom Submediterana u predjelima 500-600 m.n.v. dok se na višim nadmorskim visinama nalaze samo na pojedinačnim i rijetkim stablima. Tople i blage zime pogoduju njihovoj brojnosti i populaciji.

Borov litijaš nastanjuje vrhove grana borova, praveći paučinaste tvorevine iliti gnijezda. Ime je dobio po specifičnom ponašanju gusjenica. One preko dana miruju u gnijezdima, a tokom noći u potrazi za hranom napuštaju gnijezdo, uvijek postrojene u redove, poput čete vojnika. Ako se red prekine gusjenice gube koordinaciju u prostoru. Ujutru se u istom poretku vraćaju u gnijezdo.

Gusjenice su direktno štetne za čovjeka. Tijelo gusjenice prekriveno je dugim žarnim dlačicama koje kod ljudi izazivaju ozbiljne iritacije ukoliko dođe do kontakta. Na koži se javljaju otekline i bolni svrab. Naročito je opasno ako dlačice dospiju na sluzokožu očiju, nosa i usta, posebno kod osoba sklonih alergijama.

Borov četnik je opasan i za kućne ljubimce (posebno pse) koji dođu u kontakt s njima. Lokalna alergijska reakcija javlja se najčešće na području njuške jer pas njuška gusjenicu i dolazi u direktan kontakt sa njom. Onda u tom smislu postoji i opasnost od alergijske reakcije, oticanje okolnog tkiva, nekrozu jezika pa može doći, ako se pravovremeno ne reaguje, do gušenja i drugih komplikacija.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite