12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Četiri osobe procesuirane zbog nezakonitog ribolova

Tokom redovne kontrole prostora, 21. i 22. januara, Služba zaštite NP Skadarsko jezero zatekla je četiri osobe u nezakonitom izlovu ribe, saopšteno je iz NPCG.

Tom prilikom osobe su procesuirane nadležnim organima, a privremeno su oduzeta 4 plovila, 4 vanbrodska motora, parangale, ribarske vrše i dr.

JPNPCG upozorava da je izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana krivično djelo, te da će sve osobe zatečena u vršenju lova biti procesuirana nadležnim organima.

“Podsjećamo da je shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, od 21.01.2020. godine na Skadarskom jezeru zabranjen ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, do poboljšanja hidroloških prilika. Ovom Naredbom zabranjeno je vršenje ribolova u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode jezera spusti ispod nivoa od 6,46 mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica „Plavnica” u toku decembra, januara i februara. Prema zvaničnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 20.01.2020. godine, nivo Skadarskog jezera na mjernoj stanici „Plavnica“ iznosio je 6,13 mnm.

Imajući u vidu inicijativu ribara koji obavljaju privredni ribolov o ukidanju privremene zabrane ribolova smatrajući da nivo jezera ovih dana ne predstavlja prijetnju po riblji fond, danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja održan sastanak kome je prisustvovao i direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović. Predstavnici ministarstva informisali su ribare o proceduri usvajanja navedene Naredbe i činjenicom da je zabran propisan u skladu sa mišljenjem nadležne naučne ustanove Prirodno-matematičkim fakultetom. Na sastanku je zaključeno da ribari koji obavljaju privredni ribolov dostave zahtjev za preispitivanje odredbe o privremenom zabranu ribolova Ministarstvu poljoprivrede, koje će isti uputiti Prirodno-matematičkom fakultetu u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana”, navodi se u saopštenju.

Nakon dobijenog naučnog mišljenja, ribari i javnost biće obavješteni o daljim koracima i mjerama koje će biti preduzete.

izvor: antenaM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite