11.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

Cetinjski put postaje Bulevar knjaza Danila, ulice dobijaju kapetan Đuro Drašković, Đilas, Šuka Čirgić…

Na narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada, koja je zakazana za 6. oktobar, odbornici će glasati i o Prijedlogu odluke o podizanju spomen-obilježja davanjem naziva ulicama i bulevaru u Podgorici.

Utvrđeni prijedlog Skupštini Glavnog grada dostavio je Vladimir Vojinović, predsjednik Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova.

Prijedlog obuhvata promjenu naziva ulica u 14 mjesnih zajednica, odnosno 38 ulica u različitim djelovima Podgorice.

Jedan od prijedloga je da Bulevar Cetinjski put bude preimenovan u Bulevar knjaza Danila Petrovića, te da Ulica knjaza Danila u Tološima ponese ime kapetana Đura Draškovića.

Ukoliko odluka bude usvojena, Bulevar knjaza Danila Petrovića prostiraće se od kružnog toka kod Kapital plaze do kružnog toka na raskrsnici za Cetinje i Nikšić, dok će se Ulica kapetana Đura Draškovića (sada Ulica knjaza Danila) prostirati od Ulice dr Blaža Raičevića do Ulice Partizanski put (Tološi).

Ispod Ljubovića ulica u čast dana pobjede nad fašizmom

Takođe, Podgorica bi mogla da dobije i Ulicu 9. maja, datuma kojim se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Predviđeno je da ovaj naziv bude dodijeljen ulici koja je locirana u podnožju brda Ljubović i povezuje Ulicu Radosava Burića i ulicu koja je izgrađena uz zid groblja Čepurci.

Poznati crnogorski revolucionar, političar, komunistički disident, književnik i publicista Milovan Đilas će takođe, ukoliko odluka dobije potrebnu većinu u Skupštini, dobiti ulicu u glavnom gradu. Predviđeno je da se ulica prostire od Bulevara Sv. Petra Cetinjskog do Ulice Svetlane Kane Radević. 

Među prijedlozima i jedna heroina

Na području Mjesne zajednice Konik ulicu će dobiti i jedna žena – Šuka Čirgić, partizanska ilegalka. Kako se navodi u obrazloženju prijedloga, Šuka je „pomagala partizanima u prenošenju oružja, pošte, a i sama je znala baratati i puškom i bombom“. 

Za doprinos tokom Narodnooslobodilačkog rata, Šuku Čirgić je Tito odlikovao Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom, koji je dodjeljivan za posebne zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja. Predviđeno je da se ulica prostire paralelno s Ulicom Ćazima Lekića, istočno do nje i slijepo se završava u naselje.

Među ostalim prijedlozima su imena značajnih ljudi iz različitih sfera života, od politike, preko sporta, kulture, obrazovanja.

Ukoliko prijedlog dobije zeleno svijetlo na sjednici Skupštine Glavnog grada, odluka bi stupila na snagu objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore – Opštinski propisi, a postavljanje tabli s nazivima ulica i bulevara predviđeno je da se završi u roku od 90 dana.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite