20.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

Čelnici Opstine Nikšić položili vijence, Kovačević sa trobojkom

Čelnici Opštine Nikšić su, povodom 13. jula – Dana državnosti, položili vijence na spomenik kralju Nikoli na Trgu Slobode.

Za razliku od predsjednika lokalnog parlamenta Nemanje Vukovića, prvi čovjek grada Marko Kovačević je sa potpredsjednikom Zoranom Tomićem položio vijenac sa lentom u bojama trobojke.

Kovačević je kazao da je 13. jul značajan praznik naše države koji se odnosi na dva bitna datuma u našoj istoriji – 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora stekla međunarodno priznanje i nakon Veljeg rata i srpskog ustanka u Hercegovini i teritorijalno proširenje na Nikšić, koji je tada postao dio knjaževine Crne Gore, i 13. jul 1941. godine i opštenarodni ustanak protiv fašističkog okupatora i njegovih saradnika.

Podsjetio da je 12. jula 1941. godine na Cetinju održana Petrovdanska skupština koja je, kako je kazao, „proklamovala sve one vrijednosti i principe okupatora Sekule Drljevića“ koji se danas koriste kao argumentacija protiv njega lično i protiv njegovih istomišljenika.

– I ako pogledamo tadašnji okupatorski “Glas Crnogorca” i ono što se u njemu objavljivalo vidjećemo ko u današnjoj Crnoj Gori liči na okupatore i fašiste, a ko liči na one koji su im se tada suprostavili. Ja se svakako prepoznajem u ovima drugima koje sam pomenuo, a deklaracija koju je Petrovdanski sabor donio jasno pokazuje protiv čega je narod u Crnoj Gori 13. jula ustao – kazao je Kovačević.

Nemanja Vuković polaže vijenac

On je rekao da se 12. jula na Cetinju čulo “E viva Montenegro”, a da su 13. jula ustanici poručili “živjela Crna Gora i živjela Jugoslavija”.

Usvijetlu Trinaestojulskog ustanka vrijedno je, kazao je Kovačević, pomenuti i lični čin hrabrosti princa Mihaila Petrovića, unuka kralja Nikole.

POBJEDA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite