27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Čeka nas pakleno ljeto, stručnjaci upozorili: Vraćaju se virusi gori od kovida

Pojava koronavirusa 2020. godine praktično je bacila u sjenku ostale zarazne bolesti. Ipak, nakon proglašenja kraja pandemije, sve se vraća na staro, ako ne i na gore, upozorili su stručnjaci. Tako su umjesto tipične sezone gripa, Sjedinjene Američke Države “preplavljene” stertokokama, respiratornim infekcijama i enterovirusima. Nedavno su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili i proljećni porast humanog metapneumovirusa (HMPV), što je aktiviralo alarm kod ljekara, ali i pacijenata.

HMPV

Ovaj virus povezan je sa Respiratornim sincicijalnim virusom (RSV) i obično se širi kašljanjem, kijanjem ili u kontaktu sa kontaminiranom površinom.

„Vidjeli smo gomilu zaraženih HMPV-om, ali uglavnom su u pitanju blaži oblici infekcije“, kaže Badi Krič, stručnjak za pedijatrijske zarazne bolesti u medicinskom centru u Tenesiju.

Specijalista za zarazne bolesti na klinici u Klivlendu Entoni Leng rekao je da se nada „dosadnom ljetu“, iako budućnost ne može da se predvidi.

Iako se čini da se zdravstvena situacija u Sjedinjenim Američkim Državama stabilizovala, ljeto tek počinje. Porast zaraženih drugim virusima zabrinuo je stručnjake za zarazne bolesti.

Koronavirus

Nemoguće je znati tačan broj zaraženih od koronavirusa. Takođe, stručnjaci smatraju da je prerano znati da li će ti slučajevi dovesti do novog talasa ove teške bolesti. Dolazak ljeta, odnosno porasta temperature, samo će dovesti do većeg broja zaraženih.

„Kad god ste zajedno sa nekim u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a neko ima virus, lako se širi“, rekla je Džodi Gest, profesorka epidemiologije na Univerzitetu u Atlanti.

Dobra vijest je došlo na naglog opadanja hospitalizovanih od korone.

Enterovirusi

Izraz koji se koristi za mnoga oboljenja, čak i kada je u pitanju tipična ljetnja prehlada. Ovi virusi se obično šire kašljem i kijanjem.

Zaraženi uglavnom imaju blaži oblik infekcije, a izazvaju niz simptoma, uključujući osip, groznicu, gubitak apetita i bol u grlu.

„To je virus koji očekujemo da vidimo tokom ljeta“, rekla je Amina Ahmed, načelnica pedijatrije dječijoj bolnici Sjevernoj Karolini.

Ovi virusi mogu da imaju ozbiljni oblik samo u rijetkim slučajevima, gdje pacijenti, uglavnom djeca, razvijaju neobičnu slabost u rukama ili nogama.

Lajmska bolest, norovirus i ostale bolesti koje prenose insekti

Bube u različitim djelovima svijeta mogu biti prenosioci raznih bolesti.

Norovirus može da izazove povraćanje i dijareju koja traje danima. Mnoge od ovih bolesti šire se na sličan način – kontakt sa kontaminiranim površinama.

Komarci u tropskoj klimi mogu prenijeti bolesti kao što su groznica Zapadnog Nila, Denga groznica i malarija.

Lajmsku bolest prenose krpelji i vrhunac zaraze je ljetnji period. Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama od ove bolesti oboli najmanje 30.000 ljudi.

Ljekari su upozorili da raste i broj oboljelih od babezioze, koju takođe prenose krpelji. Simptomi ove bolesti su groznica, osjećaj jeze, glavobolja, malaksalost, mučnina.

NOVA S

SVIJETČeka nas pakleno ljeto, stručnjaci upozorili: Vraćaju se virusi gori od kovida
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite