18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Bulatović: Dajemo šansu Đukanoviću za nove konsultacije; Živković: Ovo danas nije parlament, ovo je anarhija

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front nakon što je predlog da dnevni red bude dopunjem tom tačkom dobio potrebnu većinu.

Predlogom izmjena predviđeno je da ukoliko predsjednik države na predloži mandatara za sastav vlade, mandatarom će se smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Za dopunu dnevnog reda glasao je 41 poslanik DF-a, Socijalističke narodne partije, Demokrata i Građanskog pokreta URA, dok je protiv bio jedan poslanik.

Radunović: Ovo je pokušaj vladajuće većine da se izađe na kraj s opstrukcijama Đukanovića

Slaven Radunović iz DF-a je poručio da ne treba podsjećanje šta je i ko je DPS.

On je kazao da u ambijentu u kojem su neki na posljednjim izborima krili od DPS i boja s kojim izlaze na izbore, od tih koji su svjesni čime su zadužili CG, danas žele da morališu i da drže čas što je ustavno a što ne.

Čitava Crna Gora, kaže Radunovič, zna da u Parlamentu postoji 41 poslanik.

“U Parlamentu nema krize, kriza je samo kod Mila Đukanovića”, tvrdi Radunović, dodajući da ne želi da ulazi u polemike s DPS-om da li je nešto ustavno ili ne.

On je kazao da je ovo pokušaj vladajuće većine da se izađe na kraj s opstrukcijama Đukanovića, koji nestaje u političkom smislu, “i on i njegova pratija”. 

Radunović je poručio da se ovo radi zbog građana jer je ovo jedini način da se oslobode od režima DPS-a.

“Crna Gora će da procvjeta kad ne bude u njoj DPS-a”, poručio je.

Živković: Ovo je anarhiju

Danijel Živković iz DF-a je kazao da je postalo besmisleno govoriti o proceduralnim greškama u primjeni poslovnika.

On je kazao da ovo više nije parlament, “od danas je anarhija”.

“Pošto je u anarhiji sve dozvoljeno, tako ćemo se i ponašati. DF je na sebe preuzeo ulogu lokomotive da sruši institucionalni kapacitet države. DF je majstor i mađioničar u izmišljanju destrukcija”, rekao je Živković.

On je istakao da članom 94 Poslovnika kaže da “nove tačke koje se uvrste u dnevni red po pravilu ne mogu se razmatrati prvog radnog dana na sjednici”.

Živković je dodao da insistiraju da idu na vanredne parlamentarne izbore.

Bulatović: Želimo da deblokiramo proces

Predrag Bulatović iz DF-a kaže da skupštinska većina je definisala da mandat treba da se dodijeli Lekiću, ali da je Đukanović prekršio ustavnu obavezu i nije mu dodijelio mandat.

Kako kaže, stoga oni žele da deblokiraju proces.

“Svima je jasno da je padom Vlade Abazovića i vremenom od 30 dana se jasno iskristalisala parlamentarna većina i da ta većina smatra da najvažnija funkcija u državi nije predsjednik države već predsjednik Vlade”, kaže Bulatović. 

“U ovom momentu u 18 zemalja nemamo ambasadora, zato što je predsjednik procijenio da taj i taj ne odgovara”, dodaje Bulatović.

On je kazao da je DF na braniku Crne Gore.

“Dajemo šansu Milu Đukanoviću za nove konsultacije. Ima li kapacitet da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona obavi nove razgovore”, dodaje.

Dodaje da je to volja građana od 30. avgusta.

Bulatović: Ostajemo pri stavu da je kandidat za mandatara Miodrag Lekić

Predrag Bulatović iz DF-a kaže da imamo od 19. avgusta do danas tehničku vladu, te da poslanici žele da se to riješi.

“Ovim zakonom nije oduzeta nije nadležnost predsjedniku Crne Gore, ali je otvorena mogućnost da obnovi konsultacije sa svim političkim subjektima. Ostajemo pri stavu da je kandidat za mandatara Miodrag Lekić i da nakon procedura dobije mandat i otpočne proces formiranja vlade. Naravno ako se neustavno ponaša predsjednik postoji metodologija zaštite javnog interesa. A interes je da ima Vladu”, kaže Bulatović.

On je kazao da treba danas glasati.

Živković: Odgovornost za rušenje Ustava

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da stavljajući ovakvu koncipiranu tačku dnevnog reda ulazi se u krivičnu odgovornost.

“Vi preuzimate direktu odgovornost za rušenje Ustava”, kazao je Živković obraćajući se Đurović.

Đurović je kazala da su izmjene u skladu sa procedurom.

“Na parlamentu je da se izjasne o prijedlogu. Akt je predložen u skaldu sa zakonom”, navela je Đurović.

“Razumijem političku namjeru ali bih volio da u oči pogledamo nekoliko pravniika i da kažu da li je zakonsko rješenje u skladu sa Ustavom. Ovo je ustavni puč”, kazao je Živković.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kaže da se danas nalazimo u ozbiljnoj situaciji u kojoj kako kaže, Đurović kumuje.

“Jasno je da ovom procedurom želi da se sruši Crna Gora. Jedina institucija koja je funkcionisala u prethodne dvije godine je institucija predsjednika”.

Vuković: Đurović ustavorušiteljka

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković je Đurović nazvala ustavorušiteljkom.

Obraćajući se poslanicima Demokrtaa Vuković je kazala da nijesu svjesni šta rade Crnoj Gori.

“Jedina struktura koja je pobjednica u Crnoj Gori je DF i svaka vam čast. Pobijedila je vaša desničarska politika”.

Poslanik DPS-a  Luiđ Škrelja  ocijenio da je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore pučistički zakon, koji je kreirala maglovita parlamentarna većina.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović ocijenio je da je ovo urušavanje ustavnog uređenja i predstavlja, kako je dodao, direktno obesmišljavanje nadležnosti predsjednika Crne Gore.

Mugoša: Ako se ovo desi, izgubili smo svi

Poslanik SD-a Boris Mugoša ističe da osnov demokratije nije 41 poslanik, nego vladavina prava.

“Sramota me predloženog teksta, a mogu misliti kako je pravnicima. O zakonu se nije izjasnio ni zakonodavni ni matični odbor. Moj je preddlog da sačekamo da on prođe zakonodavni i matični odbor,  pa da se tek sjednica zakaže. Bojim  se da smo došli do stepena da je politika toliko ispred prava da to gubi svaki smisao. Ako se ovo desi niko nije pobijedio izgubili smo svi”.

Poslanik LP Andrija Popović kaže da je Đurović u zoni krivične odgovornosti.

Mitrović: Ovim zakonom dajete mogućnost Lekiću da sebe imenuje za mandatara

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović ukazao je na to da Đurović predlaže zakon kojem predstavniku Skupštine daje mogućnost da sebe imenuje za mandatara.

“Vaš mandatar je gospodin Lekić. I vi ovim zakonom ćete da date mogućnost gospodinu Lekiću da sebe imenuje za mandatara. Ne da nije logično, nego je sramno”, rekao je on.

“Ma koliko bio udoban nije ovo kanabe Vučića”, kazala je Vuković obraćajući se Đurović.

“Vi ste fludi, nijeste prešli cenzus u Podgorici, a sada sjedite tu. Đurović daje prilog ubijanju Crne Gore, bojim se da nije osjetila zrno graška koji i te kako žulja kad dođe na naplatu”, kazala je Vuković Đurović.

Đurović se zahvalila Vuković na, kako kaže, besplatnoj političkoj promociji.

“Nije bitno šta se kaže, nego ko to kaže”.

Živković kaže da Demokratska partija socijalista traži pauzu od pola sata da bi tražili mišljenje stručne službe, sa potpisom, da li je akt u skladu sa Ustavom.

Đurović je odgovorila da će ona stati u zaštitu akta, ali da neće tražiti pauzu da bi se stručna služba izjasnila.

Bulatović: Hitnost da se zaustave štetne posljedice po ustavno-pravni sistem

Poslanik Predrag Bulatović rekao je da izmjenama ovog zakona, po hitnom postupku, žele da zaustave štetne posljedice aktuelnog zakonskog rješenja po ustavno-pravni sistem, odnosno da se Miodragu Lekiću  ne da mandat.

“To se zove ustavni puč i mi smo zbog toga predložili ovaj zakon. Niko iz DF-a ne misli da treba suspendovati rad odbora i raspravu. O zakonu će se voditi rasprava. Nikakva stručna služba ne može dati tumačenje pored plenuma i to je svojevrsni pritisak na zaposlene. Ovjde se radi o hitnosti da se zaustave štetne posledice po ustavno pravni-sistem”.

Poslanici podržali da se u dnevni red uvrsti prijedlog Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Poslanik Andrija Popović rekao je da po ko zna koji put predlaže Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih orgaizacija i upotrebe njihovih simbola.

“Antifašizam je bio temeljna vrijednost CG, ali izgleda da u posljednje vrijeme to nije tako”, rekao je Popović.

Poslanici su podržali da se u dnevni red uvrsti prijedlog Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Za je glasalo 39 poslanika, tri poslanika su bili protiv, dok su 33 poslanika bila uzdržana.

74 poslanika glasali  da se u dnevni red uvrsti prijedlog zakona kojim se smanjuje PDV-a na menstrualne potrepštine

Popović je predložio da se u dnevni red uvrsti i prijedlog zakona o smanjenju PDV-a za menstrualne potrepštine.

“Oporezivanje menstrualnih potrepština jedan je od oblika rodno zasnovane diskriminacije”, istakao je Popović i naglasio da menstrualni ciklus nije stvar izbora.

Poslanici su podržali da se ovaj prijedlog zakona uvrsti u dnevni red. Svih 74 poslanika glasali su za.

U dnevni red uvršten i zakon kojim se legalizuje upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Popović je predložio da se u dnevni red uvrsti i prijedlog zakona kojim se predviđa upotreba kanabisa u medicinske svrhe, odnosne izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Poslanici su ovaj prijedlog podržali sa 40 glasova, 20 je bilo protiv, dok je 15 poslanika bilo uzdržano.

Živković: Stručna služba ocijenila da je sve uredno sa zahtjevom

Poslanik DPS-a Danijel Živković je kazao da je od stručne službe dobio odgovor da je sve uredno u sa zahtjevom.

“Upozoravam vas da kao predjsednica parlamenta vodite računa o zakonitosti. Razumijem ćutanje pojedinih kolega pravnika jer je ovo nemoguće sa pravnog aspekta braniti. Neko pokušava da pravi anarhiju od ovog sistema. Razumijem intenciju DF-a, od danas me ne iznenađuje ni od drugih kolega. Ovdje nema političkog zdravog razloga da se spriječi ustavni puč i krivično djelo. Najveći problem je da oni koji predlažu ovo zakonsko rješenje ne targetiraju funkciju predsjednika, nego onog ko tu funkciju vrši”, kazao je Živković.

Izvor: AntenaM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite