27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Bugarska ne razumije neevropsko ponašanje u regionu

Bugarska prati događanja vezana za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković koji je završio zvaničnu posjetu Republici Bugarskoj.

Na pitanje Televizije Crne Gore kako Bugarska kao članica NATO-a i Evropske unije, ali i većinski pravoslavna zemlja gleda na proteste koji se u Crnoj Gori organizuju povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, budući da je to na konferenciji za medije spomenuo i premijer Borisov, predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je i to bila tema na koju je razgovarao i sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.

„Bugarska prati to što se dešava u Crnoj Gori, ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima. Ne razumiju odnos susjeda u odnosu na poziv za posjetu predsjednika Đukanovića Sarajevu. Jednostavno je saopšteno da Crna Gora ima pravo da pitanje slobode vjeroispovijesti i položaja vjerskih zajednica uređuje na sopstveni način u skladu sa Ustavom i da je svako miješanje u ta pitanja nedobronamjerno, nije evropsko i nije dobrosusjedsko”, kazao je Marković.

Takva podrška je, kako je rekao,  posebno važna jer dolazi od Bugarske – zemlje članice Evropske unije, članice NATO-a i pravoslavne zemlje.

“Ohrabreni smo takvim odnosom, pažnjom koja je usmjerena na Crnu Goru i tim povodom podrškom koju je Crna Gora dobila. A predsjednik Radev nam je ukazao i sopstvena iskustva prilikom usvajanja njihovog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenut baš inicijativom predsjednika Radeva. Dakle, ovaj razgovor je pokazao da je Crna Gora na pravom putu. Ja sam naravno poslao garancije da će Crna Gora ovaj izazov riješiti na evropski i demokratski način u korist države i građana“, zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Marković je posjetu završio sastancima sa predsjednicom Narodne Skupštine Cvetom Karajančevom i predsjednikom države Rumenom Radevim uz ocjenu da je potvrđena snažna podrška našoj zemlji u evropskoj integraciji i da su otvorene perspektive još snažnijih bilateralnih odnosa dviju prijateljskih država.

„Nesporno, svi zvaničnici – od predsjednika Vlade Borisova, predsjednice Parlamenta Karajančeve, predsjednika države Radeva su dali snažnu podršku Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije očekujući da će novi pregovarački pristup biti podsticajan i da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije“ – rekao je premijer Marković našim novinarima na kraju posjete.

Predsjednik je kazao da je na sastancima bilo naravno riječi i o onim pitanjima koja treba da unaprijede naše ekonomske odnose posebno o turizmu, energetici i poljoprivredi.

„Imamo potpisane sporazume u zdravstvu i u kulturi i danas smo se dogovorili da veoma brzo dođemo i do zajedničkog sporazuma u obrazovanju. Istovremeno na tim ekonomskim pitanjima smo stavili u fokus uspostavljanje avionske veze između Sofije i Podgorice odnosno Varne i Tivta u sezoni“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je dodao da je na svim sastancima bilo riječi i o posebnim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, kojim ove godine predsjedava Bugarska te da je u toj oblasti fokusom na razvoju infrastrukture i infrastrukturnom povezivanju i saradnji u okviru energetskog sektora uvažavajući činjenicu da je Crna Gora sada regionalno energetsko čvorište.

Premijer Marković razgovarao je ranije danas sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

IZVOR: RTCG

GLAVNABugarska ne razumije neevropsko ponašanje u regionu
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite