22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Bugarska dodjeljuje sredstva za nabavku vozila za Dom zdravlja u Nikšiću

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori, NJ.E Stefan Dimitrov potpisali su Grant sporazum o realizaciji i sprovođenju postupka nabavke sanitetskog vozila za dom zdravlja u Nikšiću, a za koji je Ministarstvo zdravlja Crne Gore apliciralo kod Bugarske razvojne pomoći i dobilo grant od 35 550 eura.

Sporazumom je predviđeno da ova sredstava budu iskorišćena za nabavku ambulantnog vozila sa posebnim karakteristikama koje će koristiti nikšićki dom zdravlja.

Ministar Šimun je zahvalio ambasadoru Dimitrovu na angažmanu i pomoći koja podrazumijeva potpunu realizaciju ovog projekta i naglasio kako je saradnja između Bugarske i Crne Gore, posebno u oblasti zdravstva, jasan primjer istinskih i prijateljskih veza dvije zemlje.

‘’Ova sredstva biće iskorišćena za nabavku vozila koje je potrebno nikšićkom domu zdravlja, s obzirom na karakterisitike terena koji pokriva ova ustanova, posebno u zimskim mjesecima’’ kazao je minister.

On je ambasadoru predstavio plan prioritetnih aktivnosti i politika u oblasti zdravlja koje će, kako je kazao, značajno unaprijediti zdravstveni sistem i posebno njegove standard približiti evropskim praksama u medicine.

‘’Pozitivne prakse Vaše zemlje, kao članice Unije, bile bi dragocjene našoj zemlji na putu ka pristupanju. Zdravstveni sistemi zahtijevaju stalnu reformu i težnju ka napretku. Vjerujem da sa Bugarskom možemo razmijeniti najnaprednije prakse koje su bile uslov za pozicioniranje Vašeg sistema zdravstva na mapi evropskih zemalja’’ poručio je Šimun.

Ambasador Dimitrov zahvalio je ministru na srdačnom prijemu i podsjetio na projekte koji su u prethodnom periodu bili usmjereni na jačanje zdravstvenog sistema, posebno ističući opredijeljenost Bugarske za dalju podršku.

‘’Vrlo smo posvećeni i odlučni da pružimo svaku vrstu pomoći Crnoj Gora, koja je , kako je kazao, napravila značajne korake na putu ka EU. S obzirom da smo u procesu priključenja i sami imali određenih nedoumica, vrlo smo voljni da sa Vama podijelimo iskustva koja mogu biti podrška u procesu pristupanja’’ kazao je Dimitrov.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite