18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Brnabić: Vučić pozvao Srbe iz regiona da vidi kako može da im pomogne

Situacija u regionu je bez sumnje nastabilna, što najmanje odgovara Srbiji, izjavila je premijerka te države Ana Brnabić i istakla da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić reagovao promptno i da će u subotu razgovarati u Beogradu sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske o tome kako može da im pomogne, prenosi RTS.

Ana Brnabić je rekla da je Vučić pozvao Srbe iz Crne Gore i Republike Srpske da dođu u Beograd i da razgovaraju o tome i da će se država Srbija truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost.

“Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara”, rekla je Brnabićeva, odgovarajući na pitanje novinara.

Navela je da neće prisustvovati tom sastanku u subotu pošto će otputovati na Bezbjednosni forum u Minhen.

“Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gdje u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava”, navela je Brnabićeva.

Istakla je da te probleme treba da rješavamo diplomatskim putem, na oprezan način.

Kaže da je više puta rekla da ovo što se dešava u regionu najmanje odgovara Srbiji, jer je zemlja prošla kroz teške reforme i ostvarila u prethodne dvije godine privredni rast od 4,4 odsto i 4,2 odsto.

“Vidimo potpuno drugačiji imidž Srbije i da bismo nastavili tako da rastemo potreban nam je stabilan region”, rekla je Brnabićeva ukazujući da je ovo mali region u kome se svaka nestabilnost odražava i na Srbiju.

Onda manje ljudi želi da investira, a Vučić već godinama radi na podizanju kredibiliteta naše zemlje, poručila je Brnabić.

Navela je da se već godinama gradi na dovođenju investitora koji su uglavnom ulagali u oblasti koje su radno intenzivne, ali da sada u Srbiju dolaze i ozbiljniji investitori.

“Svaka nestabilnost u regionu može da ugrozi naš brzi razvoj. Zato se trudimo i predsjednik i ja da sve signale koje dajemo budu odmjereni i umjereni i da dalje gradimo staiblnost, a ne nestabilnost. Trudimo se da budemo odgovorni i da zaštitimo naš narod gdje god živio. To je naša ustavna obaveza i dužnost i mislim da to radimo na najbolji način”, rekla je premijerka.

Dodala je da će zato Vučić razgovarati sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske kako bi se vidjelo kako može da ih podrži i kako da pokušaju da smire situaciju u regionu.

“Kada ne činite dovoljno u oblasti reformi, najlakše je imati nestabilnsot i reći da je to zbog političke situacije”, ukazala je Brnabićeva.

 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite