37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Brđanin: Nije postojao ni jedan razlog za moju smjenu

Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin ocijenio  je da je Vlada odluku o njegovoj smjeni donijela arbitrarno, a to potvrđuje činjenica da su Vlada i premijer vršili pritisak da podnese ostavku i kako on  to nije uradio onda su pokušali da osmisle razloge za njegovu smjenu. 

U intervjuu za TVCG, smijenjeni direktor Uprave policije je  podsjetio da je zakonom propisano da je policija politički i ideološki neutralna i da su razlozi za smjenu direktora  policije  jasno pobrojanu u zakonu.

“U slučaju mog razrješenja nije postojao ni jedan razlog”, kazao je Brđanin, najavljujući da će će iskoristiti sva pravna sredstva za zaštitu svojih prava.

“Zatražiću odlaganje odluke o razrješenju, dok sud ne utvrdi zakonitost takve odluke. Ukoliko bude potrebno pokrenuću upravni postupak, a očekujem i da će zaštitnik imovinskih prava pokrenuti regresni postupak” ,kazao je smijenjeni direktor UP. 

“Policija je mnogo bolja od onih koji danas po njoj gaze, iz ko zna kojih partikularnih interesa”, naglasio je Brđanin.

Istakao je da osjeća odgovornost zbog hapšenja kolege Dejana Kneževića, ali i odgovornost za jedan veliki sistem koji čini preko 4.000 ljudi. 

Podsjetio je da su sva kadrovska rješenja prethodno usaglašena sa Vladom. 

“Nijesam bio miljenik ni Zdravka Krivokapića, ni Dritana Abazovića. Izabran sam na javnom konkursu”, kazao je Brđanin, navodeći da je cijeli proces sproveden u složenom ambijentu i uslovima. 

Istakao da je njegov rad na početku praćen opstrukcijom od strane najviših zvaničnika i ocijenio da su neki njegovi pomoćnici bili prihvatljiviji Vladi nego on. Podsjetio  je  da je Knežević bio nagrađivan od strane premijera, čak i od jedne članice EU.

“Istrajao sam da ne budem džuboks za nečije političke želje. Kad sam predložio Kneževića, nijesam imao nikakva saznanja o njegovim krivičnim djelima, jer ga tada svakako ne bih imenovao”, rekao je Brđanin, podsjećajući na izvještaj Evropske komisije za 2021. u kojoj je pohvaljen učinak crnogorske policije. Napomenuo je da nema saznanja da je Knežević unaprijeđen da se ne bi ugrozila istraga.

“Nisam saslušavan, niti sam u saznanju da se protiv mene priprema takva radnja. Ali stojim na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja”, rekao je Brđanin.

Smijenjeni direktor UP je  saopštio  da nije tajna da njegov odnos sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem nije uvijek bio harmoničan.

“U zadnje vrijeme smo popravili odnose”, kazao je Brđanin, navodeći da je Adžić visoki partijski funkcioner i da se ta refleksija osjećala u njihovoj realiciji.

Govoreći o objavljenim fotografijama policijske torture, Brđanin ukazuje da je to problem na koji se godinama ukazuje. 

“Ono što znam je  da su svi oni  policijski službenici za koje su bili ispunjeni zakonski osnovi za preduzimanje bilo kakvih privremenih mjera prema njima  – da su one blagovremeno preduzimane po saznanju”, kazao je Brđanin dodajući da nijedan slučaj nije bio prikrivan od kad je on na čelu Uprave policije.

“Znam da je jedan dio predmeta otvoren iz prethodnog perioda, da je dio tih slučajeva bio problematičan sa aspekta dokazivanja”, istakao je, naglašavajući da je  “stopa nulte tolerancijeimperativ. 

Podsjetimo, Vlada u tehničkom mandatu  usvojilaje  prijedlog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i na  današnjoj sjednici smijenila Brđanina, koji je prethodno odbio da podnese ostavku, nakon što je prošle srijede uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević.

VIJESTIBrđanin: Nije postojao ni jedan razlog za moju smjenu
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite