37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

„Brat je mio, koje vjere bio“ samo neka je Srbin!

piše, Sreten VUJOVIĆ

Uz iskrene čestitke  svim pripadnicima Islama dužan sam ipak prokomentarisati  zbunjujuću činjenicu! Svi političari se utrkuju, ko će „,melemnije“ i ljepše čestitati Ramazan ili Kurban Bajram, našoj braći po rođenju, a bogme i dobrim dijelom po istorisjkom nasljeđu, riječima „Svim pripadnicima  islamske vjeroispovijesti…itd“!

Ipak,  rijetko se desi da neko uputi ispravnu čestitku! Nema islamske “vjeroispovijesti”  jer islam ne poznaje instituciju ispovijedanja!

Ispovijedanje je prisutno kod katolika i pravoslavaca: 

„Oprosti oče…oprosti…ukradoh nekome zalogaj iz usta!”

„Pročitaj 3 puta Oče naš, a Bog je milostiv pa ćeoprostiti”

Toga nema u Islamu! 

Allah, dželle šanuhu, je rekao: „Nećete ostvariti dobročinstvo, sve dok ne budete davali od onoga što vam je najdraže.“ (Ali Imran, 92)

Islam pretpostvlja i požrtvovanje,  na dobrobit onih koji nemaju:

Ebu Bekr, radijallahu anhu, udijelio je sav svoj imetak. Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, ga je upitao: „Ebu Bekre, šta si ostavio porodici?” Ebu Bekr reče: „Ostavio sam im Allaha i Njegovog Poslanika.“ Zar je Ebu Bekr umro od gladi i žeđi zbog toga što je udijelio svoj imetak? (Tirmizi, 3675, hadis je hasenun sahih)

Dobro bi bilo da  i mi, iz hrišćanskog svijeta, koji nijesu prodali „vjeru za večeru“ prihvatimo nešto od ovih humanih  pretpostavki prisutnih u Islamu!

U Islamu postoji pretpostavka humanosti a ne grijeha,nakon kojega  slijedi ispovijest i oprost, do mjere da je konzumacija alkohola ili bilo čega sličnoga neoprostiv grijeh, jer se u takvom stanju, ako se smrt desi (a Smrt može doći u svakom trenutku) nije dobro pojaviti pred Svevišnjim!

Naši političari, pa i aktuelni predśednik jednog dijela crnogorskih građana, Jakov Milatović, pravi slične promašaje, premda je za svoje savjetnike odabrao „utrenirane“ Đedove svetosavce, kojima se ne može zamjeriti zbog nepoznavanja Islama,  ali im se zato može zamjeriti zbog nepoznavanja  Hrišćanstva, budući ga mijenjaju za tzv.  svetosavlje, a još manje zbog nepoznavanja Pravoslavlja, koje programski mijenjaju za tzv. srpstvo!

Time sa pozicija  najobičnije antihrišćanske i antipravoslavne sekte  daju sebi za pravo da se bave religijskom problematikom, naravno u skladu sa floskulom: „Brat je mio, koje vjere bio“ samo neka je Srbin!

KOLUMNE„Brat je mio, koje vjere bio“ samo neka je Srbin!
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite