18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Branićemo principe na kojim smo donijeli zakon

Dobro je da je dijalog Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske nastavljen, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i dodao da očekuje rješenja koja će biti obostrano zadovoljavajuća. Đukanović je ponovio da Zakon neće biti povučen.

Dobro je da je dijalog obnovljen, kaže Đukanović i dodaje, da je dobro što se pokušava uspostaviti na ekspertskoj ravni.

Predlagao je, podsjeća, više puta da se stručno pitanje oslobodi viška politizacije i, kako ističe, ideje da se putem pritiska Vlada prinudi da odustane od Zakona.

Shvatio je kaže i da uspostavljen tolerantan dijalog.

“Očekujem da će se u nastavku tog dijaloga doći do rješenja koja će biti obostrano zadovoljavajuća, a iznad svega koja će biti zadovoljavaju za ono što su interesi Crne Gore, a to je da očuvamo i učvrstimo stabilnost i stvorimo uslove za demokratske procese”, naveo je Đukanović.

Besmisleno je, kaže Đukanović, organizovati razgovore, ako kažete da nijeste spremni ništa da promijenite.

Država ipak, kako poručuje, neće pristati na pritiske druge strane.

“Pristajanje na nastavak dijaloga znači pristajanje da čujemo argumente druge strane. Ako čujemo dobre argumente naravno da ćemo promijeniti nešto što će biti bolje u interesu Crne Gore”, poručio je Đukanović

“Mi nijesmo neko ko misli da smo u datom trenutku neko ko je sve sagledao na najbolji mogući način, mi smo se potrudili”, kaže Đukanović i podsjeća da je proces trajao četiri godine.

“Napisali smo u tom zakonu sve ono što smo najbolje u tom trenutku znali, ako postoji neko ko može da nam kaže da postoji neko bolje rješenje, naravno da ćemo to čuti da ćemo o tome razgovarati i zbog toga je dobro što je taj dijalog počeo”, naveo je Đukanović.

Amfilohijev pokušaj pritiska

Izjavu mitropolita Amfilohija da će “životom braniti svetinje”, Đukanović vidi kao još jedan pritisak na državne organe Crne Gore.

“Svako ima slobodu da čini sa svojim životom što god hoće, ali to nije argument zbog kojeg ćemo povlačiti zakon”, poručio je Đukanović.

Država je, kako dodaje spremna da razgovara i da istrajno brani argumente koje imaju.

“Dijalog treba da nam pomogne da objektiviziramo stavove obje strane i da vidimo da li postoje neka rješenja koja će nam pomoći da izađemo iz kompleksne situacije”, zaključio je Đukanović.

U Tivtu očekuje dobru izlaznost

Predaju sedam lista za izbore u Tivtu ocjenjuje kao veoma dobru.

Dobro je, kaže Đukanović da se u Crnoj Gori, odvijaju demokratski izbori nezavisno od, kako dodaje, opstrukcija.

“Dobro je za demokratsku Crnu Goru da demokratija u njoj ne zavisi od neodgovornih pojedinaca, makar to bili i lideri političkih partija. Imamo sedam političkih subjekata na izborima u Tivtu, ubijeđen sam da će izalaznost biti jednako dobra kao na prošlim izborima”, kazao je Đukanović.

U Pariz putovao službeno, odbačena prijava MANS-a

Odgovarajući na pitanje novinara o njegovom putu u Pariz avionom Vlade Crne Gore, Đukanović je kazao da je to bio službeni put o čemu je, kako dodaje. Naveo je i da je na osnovu tih informacija nadležno tužilaštvo, odbacilo krivičnu prijavu MANS-a.

“Prvi dio mog putovanja je bio službeni, imao sam u Parizu obavezu, koju sam obavio u interesu države, a nakon toga sam redovnim letom o vlastitom trošku, putovao tamo gdje sam ja želio da putujem jer na to imam pravo kao svaki drugi građanin”, kazao je Đukanović.

O toj posjeti, kaže Đukanović, nije bilo obavještenja na sajtu predsjednika.

“Kao što znate u obavljanju poslova državnih organa imate poslove o kojima obavještavate javnost i one o kojima ne obavještavate javnost. O ovome će javnost biti upoznata onda kada se posao kojim sam se bavio finalizira”, naveo je Đukanović.

RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite