15.9 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Božović nastavljamo štrajk dok ne dobijemo pisane garancije

Završen je sastanak predstavnika Sindikata prosvjete sa premijerom Milojkom Spajićem,  ministarkom prosvjete, nauka i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem, na kome načelno dogovoreno povećanje zarada prosvjetarima, koji ipak neće prekinuti štrajk dok ne dobiju pisane garancije.  

Premijer Milojko Spajić saopštio je da je sastanak bio produktivan i da su po njegovom sudu sve nedoumice riješene. 

“Smatramo prosvjetare kao prioritetmu kategoriju i to su ljudi koji gaje budućnost naše djece. Mislim da smo večeras došli do rješenja koje je razumljivo za sve. Ne želimo da pojedinačno razgovaramo sa jednim po jednim sindikatom” , kazao je Spajić.

Dodao je da su posvjetari prioritet.

“Do ljeta imamo povećanje 10 odsto bruto i kumulativno povećanje od 17 odsto. I to je nešto što ćemo potpisati sjutra.  Mislim da je to najbolje rješenje za sve i da ćemo na taj način ispoštovati prosvjetne radnike”, kazao je premijer, dodajući da moraju zakonski i sistemski da prave razlike u zaradama.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su nakon skoro tri sata  razgovora sa premijerom i ministrima dobili načelan predlog da, preko kofiicijenata, zarade idu 10 odsto od 1. jula,  a onda dodatno kroz zakonska rješenja, počevši od 1. septembra. 

“Čekamo napismeno sve sjutra, odnosno predlog u pismenoj formi. Koliko je sjutra glavni odbor će se oglasiti. Mi nastavljamo štrajk i sjutra”, najavio je Božović.

Predsjednik Sindikata prosvjete je kazao da je ministarka Jakšić Stojanović rekla da neće biti sankcija prema prosvjetarima koji su štrajkovali.

“Mi smo spremni da nadoknadimo svaki izgubljeni minut”, rekao je Božović, dodajući da je iz ministarkine priče shvatio da će tužba zbog štrajka biti povučena. 

IZVORantenam
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite