11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

BORELJ: EU zabrinuta zbog ukidanja dinara na Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, u svom pismenom odgovoru Evropskom parlamentu izrazio je zabrinutost zbog nedostatka prethodnih konsultacija s Prištinom u vezi s odlukom Centralne banke Kosova o zabrani dinara. Istakao je da ta odluka može imati značajne posljedice na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Borelj je odgovarajući na pitanje francuske poslanice Dominik Bild o planovima Evropske komisije u vezi s uspostavljanjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i zabranom dinara na KIM naglasio da se posebno treba obratiti pažnja na posljedice po obrazovne i zdravstvene institucije, s obzirom na nedostatak alternativnih rješenja u ovom trenutku.

Pitanje odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju dotiče se tema koje su trebale biti predmet pregovora u vezi s ZSO, kao što su status i finansiranje institucija koje su pod upravom Srbije na Kosovu, kao i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir. EU izražava zabrinutost zbog nedostatka prethodnih konsultacija i potencijalnih posljedica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica“, napisao je Borelj.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite