22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Boing ostao bez titule najvećeg proizvođača aviona

Uslijed velike krize sa modelom 737 Maks, kompanija Boing u 2019. godini pretrpjela je najveće gubitke u protekle tri decenije što joj je oduzelo titulu najvećeg proizvođača aviona na svijetu.

Podaci o prodaji i isporuci Boinga, koje je objavila kompanija, pokazali su gubitak od 87 narudžbi komercijalnih aviona u poređenju sa narudžbama na kraju 2018. godine, piše Business Insider.

I dok se narudžbe Boinga postepeno usporavaju u avio industriji, rival Erbas zabilježio je 768 narudžbi aviona za cijelu godinu, što je još veća Boingova nevolja.

Portparol Boinga izjavio je za CNBC da se neto negativna godina u ovoj kompaniji “definitivno nije desila u posljednjih 30 godina”, te da ne može podsjetiti da li se to ikada ranije desilo.

Neuspjeh Boinga da osigura narudžbe ostavio ga je u slabijem položaju od Erbasa. Evropski proizvođač aviona završio je 2019. godinu sa narudžbama od 7.482 komercijalna aviona, što osigurava stalnu proizvodnju i isporuku za otprilike deset godina. Boing je na svojoj listi narudžbi imao 5.406 aviona.

Loši prodajni rezultati i smanjen broj narudžbi mogli bi imati velike uticaje na proizvodni sektor Boinga. Podsjećamo, Boing je najveći izvoznik u SAD-u koji ima snažan globalni lanac distribucije djelova aviona.

Kriza sa modelom 737 Maks najviše je doprinijela padu poslovanja Boinga. Podsjećamo, ovaj model prizemljen je u martu 2019. nakon dvije fatalne avionske nesreće u razmaku od pet mjeseci.

Najnovija generacija Boingove uspješne serije 737 Maks pod jakim je nadzorom svih regulatora jer je Boing iskritikovan da je više fokusiran na kratkoročni profit nego na sigurnost i kvalitet svojih aviona.

Dobijanje dozvole za povratak u vazduh stoga je prioritet za novog izvršnog direktora kompanije Dejvida Kalhuna.

– To ćemo riješiti i riješićemo to kako treba – rekao je Kalhunu u mejlu upućenom zaposlenima Boinga.

Inače, prošle godine Erbas je zabilježio 654 narudžbe svog aviona A320, direktnog konkurenta Boingovom 737 modelu.

Pored pada novih narudžbi, u 2019. pala je i dostava postojećih narudžbi Boingovih modela, dijelom zbog toga što kompanija nije u stanju da dovrši proizvodnju, ali i zbog toga što gotovo 400 prizemljenih 737 Maks modela miruju u skladištima kompanije.

Boing je u 2019. isporučio 380 komercijalnih aviona, što je najmanji broj od 2007. godine. U isto vrijeme Erbas je isporučio rekordnih 786 aviona.

izvor: pobjeda.me

DRUŠTVOBoing ostao bez titule najvećeg proizvođača aviona
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite