15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Bogdanović boravio u Golubovcima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je u radnoj posjeti Golubovcima, gdje je sa predsjednicom ove Gradske opštine Tanjom Stajović razgovarao o dosadašnjoj saradnji i aktivnostima koje će biti realizovane u bližoj budućnosti.

Ministarstvo kulture u proteklom periodu finansiralo je i sufinansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa teritorije Glavnog grada, u okviru koje je i Gradska opština Golubovci. U tom kontekstu, bilo je više riječi o očuvanju, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđa Zete, s posebnim naglaskom na valorizaciju tvrđave Lesendro. U fokusu današnjeg sastanka bila su i arheološka istraživanja u Matagužima, koja već dvije godine sprovodi Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

„Kako smo dogovorili, istraživanja će biti nastavljena i ove godine. Za to je opredijeljen i budžet, a vjerujem da će u razdoblju koje slijedi on biti još veći“, naglasio je ministar Bogdanović.

Kazao je i da je, pored utvrđivanja kulturne vrijednosti Crkve na Valezi u Berislavcima, koju obavlja Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Ministarstvo kulture spremno da podrži arheološka istraživanja, izradu projekta i dalje sprovođenje konzervatorskih mjera na ovom objektu. Sagovornici su se osvrnuli i na zdanje stare osnovne škole „Vladika Danilo” izgrađene 1911. godine, koja je u jako lošem stanju, a koju bi u narednom periodu trebalo obnoviti i valorizovati.

Ministar Bogdanović podsjetio je i da je prošle godine Ministarstvo kulture pomoglo dopunu fundusa Kulturno umjetničkog društva „Crna Gora” iz Golubovaca i istakao da ta podrška ni u budućnosti neće izostati.

Kao jednu od korisnih inicijativa vidim ideju Gradske opštine Golubovci o osnivanju Zavičajnog muzeja Zete. Ukoliko taj proces bude započet i ispoštovane procedure predviđene Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti, Ministarstvo kulture u potpunosti će biti na raspolaganju Gradskoj opštini Golubovci pri realizaciji tog projekta“, poručio je ministar Bogdanović.

Osvrćući se na djelatnost KIC „Zeta“, sugerisao je da ova ustanova može zatražiti podršku Ministarstva kulture za svoje projekte i aktivnosti, ali i u pogledu asistencije prilikom apliciranja za sredstva iz međunarodnih fondova poput Eurimaža i programa „Kreativna Crna Gora“ i „Evropa za građane“.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelne vandalske „pohode“ na kulturna dobra u Crnoj Gori.

Nažalost, i Zeta je jedno od brojnih područja gdje smo proteklih sedmica imali oštećenja kulturnih dobara, i to upravo na spomeniku posvećenom poginulim borcima NOB-a. I ova posjeta prilika je da sve građane podsjetimo na značaj brige o kulturnom, ali i antifašističkom nasljeđu i Zete i Crne Gore“, poručio je ministar Bogdanović.

Predsjednica Gradske opštine Golubovci Tanja Stajović kazala je da je današnja posjeta ministra Bogdanovića pokazatelj dobre saradnje sa Ministarstvom kulture i naglasila da je podrška za projekte i aktivnosti koji su danas precizirani od izuzetnog značaja za brži i bolji razvoj kulturnih potencijala ovog područja.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite