24.8 C
Podgorica
Nedjelja, 12 Maja, 2024
spot_img
Naslovna Blog

Evo kako je SPC “poštovala” Svetog Vasilija Ostroškog prije 26 godina /FOTO/

U kalendar SPC za 1998. godinu, Sveti Vasilije Ostroški im je bio crnim slovima. Prije samo 26 godine Sveti Vasilije nije bio kod Srba crveno slovo u kalendaru…

Takođe, SV. Vasilije nije ni ranije bio crveno slovo u kalendaru SPC.

Od Bitke na Neretvi prošla 81 godina: Crnogorska delegacija odala počast borcima

Delegacija SOBNOR Crne Gore prisustvovala je juče obilježavanju jubilarne 81. godišnjice bitke za ranjenike na Neretvi, položila cvijeće, te odala počast borcima jedne od presudnih bitaka narodno-oslobodilačke borbe iz Drugog svjetskog rata, saopštio je predsjednik SOBNOR Crne Gore Radojica Radojević.

Ovom skupu prisustvovale su i delegacije OBNOR 1941-1945 Kotora, Nikšića, Herceg Novog i Budve, koje su položile vijence.

Potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore Ljubenko Borović rekao je da su na ovom tradicionalnom mjestu odali dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima i junacima veličanstvene Bitke na Neretvi, koja je bila jedna od najznačajnijih operacija partizanskih snaga u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Besplatne konsultacije za pacijente iz Crne Gore!

Liv Hospital, bolnica, poznata po izuzetnoj medicinskoj njezi i inovativnim pristupima liječenju, nudi pružanje besplatnih konsultacija putem savjetovanja sa svojim stručnjacima za građane Crne Gore. Ova usluga omogućava pacijentima da dostave svoju medicinsku dokumentaciju u našem predstavništvu u Podgorici, gdje će se medicinska dokumentacija slati na dalji uvid našim renomiranim ljekarima u Turskoj.

Predstavništvo Liv bolnice u Podgorici nudi mogućnost pacijentima da dobiju stručne savjete i mišljenja od specijalizovanih ljekara iz Liv bolnice putem savjetovanja. Pacijenti mogu poslati svoju medicinsku dokumentaciju, uključujući dijagnostičke nalaze i medicinske izveštaje, a naši stručnjaci će je pažljivo pregledati i pružiti detaljne savjete i preporuke o daljem liječenju.

Ova usluga je besplatna i pruža pacijentima mogućnost da dobiju kvalitetnu zdravstvenu savjetodavnu pomoć.

Za zakazivanje termina ili dodatne informacije, kontaktirajte predstavništvo Liv bolnice u Podgorici na broj 068-500-075.

NAPOKON SE OGLASIO JOANIKIJE: Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju

Ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine je za svaku osudu. Iako su Bošnjaci nad Srbima u toku građanskog rata u Bosni i Hercegovini 1991-1995. izvršili mnoge zločine, dio pripadnika Vojske Republike Srpske time ne može biti opravdan za zločin u Srebrenici, saopštio je mitropolit crnogorsko primorski  Joanikije.

On kaže da je nesporna činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali da je “priča o genocidu je neodrživa i opasna”.

“Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac. Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivisana”, rekao je on.

Prema njegovim riječima oni kojima je istinski stalo do poštovanja žrtava, znaju da je žrtvama bilo kojeg i bilo čijeg zločina istina potrebnija od politike.

“Crna Gora, da bi uvijek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo, da bi sačuvala svoju unutrašnju stabilnost, da bi doprinijela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dosljedno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv”, zaključio je Joanikije.

Mandić na obilježavanju Dana sjećanja u Jasenovcu

Polaganjem vijenaca i cvijeća u Spomen-području Donja Gradina obilježen je Dan sjećanja na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

Vijence su položili Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović član Predsjedništva BiH te Radovan Višković premijer Srpske, kao i Miloš Vučević premijer Srbije, te Andrija Mandić predsjednik Skupštine Crne Gore.

Vijence i cvijeće su položili i ministri u Vladi Srpske te Srbije, kao i predstavnici i delegacije Jevrejske i Romske zajednica Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugog svjetskog rata, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prestavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, i drugi.

GI 21. Maj kritikuje vladajuću većinu ne možemo biti dio EU dok ne razobliči i osudi zločine velikosrpske politike

Iz Građanske inicijative 21. maj saopšteno je da je najava Vlade Crne Gore o podršci Rezoluciji o genocidu u Srebrenici izazvala burne reakcije unutar vladajuće većine i njenih pristalica. Prema njihovim riječima, ova odluka je naišla na oštre kritike srpskih šovinista i proizvela talas negodovanja od strane Beogradskih medija, koji su, kako tvrde iz GI 21. maj, pod uticajem Vučićeve politike.

Očekivano je da PES nije imao hrabrosti da podrži svog lidera, dok Demokrate nastavljaju sa pasivnošću, potvrđujući nemoć svoje političke platforme,” navodi se u saopštenju. Dodaju da čak ni lideri opozicionih snaga, poput Mandića, ne vide Rezoluciju kao ključno pitanje, već se fokusiraju na političke manevre unutar vlasti.

GI 21. maj takođe kritikuje postupke Milana Kneževića i mitropolita Joanikija, opisujući ih kao figurante u “velikosrpskom cirkusu” koji odražava interes Beograda umjesto pravih potreba građana Crne Gore.

Umjesto da šire propagandu, bilo bi korisno da lideri i pristalice ove politike svojim sljedbenicima predoče stvarne činjenice o zločinima počinjenim tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kako bi se suočili sa prošlošću i odgovorno krenuli ka evropskoj budućnosti,” zaključuju iz Građanske inicijative 21. maj, naglašavajući važnost suočavanja sa zločinima velikosrpske politike kao preduslova za napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Prašović razočaran nakon poraza u Kelnu

Crnogorski bokser Dilan Prašović doživeo je poraz u meču za WBC internacionalni silver pojas u superteškoj kategoriji.

Prašović je sinoć u Kelnu izgubio od Murada Alijeva tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Razočaran ishodom borbe, Prašović je izjavio da su ograničena priprema i nedostatak vremena sa trenerom Momčilom Zlatičaninom ključni faktori koji su doprineli ovom rezultatu. “Nisam imao dovoljno vremena sa trenerom da se pripremim za meč,” rekao je Prašović nakon borbe.

Prašović je dodao da bi bolje pripreme i kvalitetniji sparing partneri mogli znatno promeniti ishod. “Da smo imali više vremena i adekvatne pripreme, dobre sparing partnere, ovo bi se drugačije završilo. Nisam najbolji, ali siguran sam da pripadam samom vrhu,” izjavio je Prašović, naglašavajući svoje ambicije i pripadnost vrhu svjetske bokserske scene uprkos porazu.