19.9 C
Podgorica
Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img

Blažić: Građanima nije uskraćeno biračko pravo, žalba može i do Strazbura

Iako Ustavni sud ne funkcioniše, prof. dr Đorđe Blažić smatra da se regularnost izbora ne dovodi u pitanje, jer, kako pojašnjava za Radio Crne Gore, nije uskraćeno biračko pravo bilo kom građaninu, niti je u potpunosti onemogućena zaštita biračkog prava.

“I bez Ustavnog suda imamo instrumente, tj. žalbena sredstva preko Opštinske izborne komisije, kroz institut prigovora, zatim preko Državne izborne komisije, koja odlučuje po prigovoru na rješenje Opštinske izborne komisije”, pojašnjava Blažić.

Za sada, kako je dodao, nemamo ustavno-sudsku zaštitu, treći element koji bi trebalo da obezbijedi zakonitost izbora – institut ustavne žalbe.

“Isključivi krivac zbog takve situacije je Parlament, koji je po Ustavu bio dužan da kompletira Ustavni sud”, pojašnjava Blažić.

“Birači zbog blokade rada suda i neodgovornosti poslanika imaju mogućnost da traže međunarodnu zaštitu tj. da podnesu žalbu sudu u Strazburu. Mogu da traže ne samo zaštitu, već i naknadu materijalne štete, budući da im je uskraćena zaštita biračkog prava od strane Ustavnog suda koji ne funkcioniše””, zaključuje Blažić.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite