11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Bitku na Neretvi gledalo je 350 miliona ljudi, a plakat za film je radio Pikaso

PROSLAVLJENI reditelj Veljko Bulajić preminuo je u 97. godini, a iza njega su ostali brojni klasici jugoslavenskog i hrvatskog filma, od kojih je svakako najpoznatiji partizanski film Bitka na Neretvi. Premda se o Bitci na Neretvi često govorilo kao o jugoslavenskom filmu, Bulajić je više puta istaknuo kako je riječ o hrvatskom filmu.

Bitka na Neretvi snimljena je prema istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata te prati događaje s početka 1943. Njemačka vojska, uz podršku talijanskih, četničkih i ustaških snaga, po Hitlerovom osobnom naređenju počela je s provođenjem operacije Vajs (Weiss) kojoj je cilj bio uništenje partizanskih jedinica u jugoslavenskim planinama. Odlučujuća bitka dogodila se u dolini Neretve gdje su se partizani našli opkoljeni, a jedini izlaz im je bio most preko Neretve, no partizanski Vrhovni štab odlučio je srušiti most kao dio lukave varke.

Film je svojevremeno bio i najveća evropska produkcija po broju glumaca, statista i uloženim sredstvima, a bio je i nominiran za filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film, no zlatni kipić 1970. godine je ipak odnio Z redatelja Coste Gavrasa.

Bitka na Neretvi okupila je najveće zvijezde jugoslavenskog filma (Bata Živojinović, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić…), a posebno impresionira niz stranih glumačkih zvijezda (Hardy Krüger, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Silva Košćina, Yul Brynner, Curd Jürgens, Orson Welles, Oleg Vidov).

Našao se odmah iza Kubrickovog Spartaka po utrošenim sredstvima i broju statista

Za englesko govorno područje muziku je komponovao slavni Bernard Hermann, a jedan od plakata filma napravio je Pablo Pikaso , što je samo jedan od dva filmska plakata koja je napravio. Učinio je to jer je bio obožavatelj jugoslavenskih filmova i, prema riječima ljudi koji su sudjelovali u produkciji, nije tražio novac za plakat – tražio je samo gajbu najboljih jugoslavenskih vina.

Film je imao spektakularnu premijeru u dvorani Skenderija u Sarajevu 29. studenog 1969. godine, a na premijeri su bili jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, Sophia Loren i Omar Sharif. Bulajić nikad nije otkrio koliko je film koštao, a procjenjuje se kako je potrošeno između 4.5 i 12 miliona dolara, što bi danas iznosilo oko 85 miliona američkih dolara.

Film je sniman 18 mjeseci, a sponzorisalo ga je 58 privrednih kompanija. Zanimljivo je da su Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić plaćeni basnoslovno, a da Boris Dvornik nije dobio ništa zato što je u tom trenutku bio na služenju vojnog roka.

Osim velikog broja poznatih glumačkih imena, Bitka na Neretvi imala je i nevjerovatan broj statista, više od 10 hiljada. Samo je vojnika tadašnje JNA u filmu bilo 10 hiljada, što je uistinu impozantno. Film je svrstan među istorijske spektakle odmah iza Kubrickovog Spartaka po utrošenim sredstvima i broju statista, a u bivšoj državi pogledalo ga je više od 4 miliona ljudi, dok je u cijelom svijetu imao preko 350 miliona.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite