16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Bezbjednost Crnogoraca u Srbiji ugrožena

Položaj Crnogoraca danas u Srbiji je izuzetno loš i izloženi su izrazitoj netrpeljivosti i netoleranciji, kaže za Radio Crne Gore profesor Univerziteta u Novom Sadu i predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima dr Milenko Perović.

Crnogorci u Srbiji danas doživljavaju valove mržnje koje su svojevremeno doživljavali Hrvati, Slovenci, Albanci, Bošnjaci, ističe Perović, u intervjuu za Radio Crne Gore.

U posljednje vrijeme posebno od pripreme Zakona o slobodi vjeroispovijesti ta netrpeljivost je doživjela krešendo“, navodi Perović.

Ističe da su najbolja ilustracija tome izjave srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koje je uputio Crnogorcima u Srbiji.

Drugim riječima uputio je fašističke prijetnje. Njegove poruke su ne latentno već otvoreno fašističke i njihova uloga je ne samo da zaplaše Crnogorce u Srbiji već da najavi da bi im se možda još ko zna šta moglo desiti. Od tih prijetnji i zastrašivanja do preduzimanja konkretnih represivnih mjera samo je jedan korak. Mi ne treba da živimo u iluziji da se od zastrašivanja neće napraviti taj korak dalje,“ poručio je Perović.

Nema sumnje da je bezbjednost Crnogoraca u Srbiji ugrožena, tvrdi Perović.

Ako vi kontinuirano targetirata cjelinu crnogorskog nacionalnog korpusa, pritom targetirate pojedine ljude počev od ambasadora Crne Gore u Beogradu, onda svaki Crnogorac u Srbiji mora se osjećati ugroženo”, naglašava Perović.

Konstatacije da su ugrožena prava Srba u Crnoj Gori apsolutna su laž i to najbolje pokazuju cifre.

1991. godine na popisu Srba je bilo devet odsto, na posljednjem popisu ih je bilo skoro 29 procenata. S druge strane Crnogoraca je u Srbiji bilo preko 160 hiljada danas ih je oko 38. Cifre same po sebi govore”, ističe Perović.

Kaže da oni koji plasiraju tezu da je položaj Srba u Crnoj Gori ugrožen ne nalaze se na terenu racionalnosti.

Tu tezu plasiraju svi osvajači od kada je svijeta i vijeka, koji idu sa stavom da su im ugrožena prava sunarodnika i da im se mora pomoći. Primjer za to je Hitlerova Njemačka koja je pozivajući se na ugrožena prava Njemaca okupirala Čehoslovačku. Po istoj toj logici govori se o ugroženosti prava Srba u Crnoj Gori u čijoj je osnovi da se rasturi u param-parčad Crna Gora kako bi se ostvario željeni cilj – izlazak na more”, navodi Perović.

On poručuje da je položaj Srba u Crnoj Gori isti kao i svih drugih nacionalnih zajednica i oni, kako dodaje Perović, nemaju ni manje ni više prava od drugih.

I to jeste smisao postojanja građanske države. Međutim, ukoliko vi za sebe tražite više prava nego što drugi narodi imaju onda vi imate namjeru da legitimirate hegemoniju nad drugim narodima, i to ne može da prođe niđe pa ni u Crnoj Gori“, ističe Perović.

Ideolozi razbijanja Jugoslavije , koji su smatrali da će na njenim krhotinama stvoriti veliku Srbiju nijesu, kako dodaje Perović, racionalni.

Ta politička i duhovna paradigma ne može niđe da pobijedi. Svjedoci smo kako je prošla u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu. Vjerujem da će isti ishod imati i u Crnoj Gori”, kaže dr Milenko Perović.

Odnosi Srbije i Crne Gore nikada nijesu bili lošiji

Perović navodi i da je politika i ideja stvaranja velike Srbije na svakoj tački bivše Jugoslavije doživjela je poraz.

Doživjeće ga i u Crnoj Gori jer nema kapacitet da pobijedi. Mogu da izvode litije i političke performanse po Crnoj Gori , ali ta paradigma ne može pobijediti. Po nesreći, četništvo je pobijedilo samo u Srbiji“, naglašava Perović.

Odnosi Srbije i Crne Gore nikada nijesu bili lošiji , smatra Perović. Zvanični Beograd , koliko god tvrdi da se ne miješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori , to permanentno radi i to na veoma naivan način, poručuje dr Milenko Perović.

Iz Vlade Srbije i kabineta predsjednika stižu najneshvatljivija saopštenja u kojima se pokazuje ta permanentna potreba da se Beograd hegemonistički odnosi prema Podgorici. Vladajuća politička klasa u Srbiji je duboko uvjerena da je nezavisna Crna Gora provizorij koji je privremenog karaktera i da Beograd ima dužnost da radi protiv Crne Gore i da je to nešto normalno. Oni dakle pokušavaju završiti normalizaciju neprijateljskog rada prema jednoj suverenoj državi što je u potpunosti neprihvatljivo“, kaže Perović.

Ističe i da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ponaša okupatorski.

Što ona objektivno i jeste. Ja se nadam da će država Crna Gora imati snage da odoli tom pritisku kojem je izložena i da će Srpsku pravoslavnu crkvu staviti na ono mjesto koje joj priopada a to je da bude samo jedna od vjerskih zajednica , ni manje ni više od toga“, naglašava Perović.

Srbija je prežalila Kosovo, ali Crnu Goru ne može 

Perović kaže i da je Srbija prežalila Kosovo, ali Crnu Goru ne može nikako. Dodaje da Kosovo u srpskom političkom mišljenju i diskursu služi više kao metafora.

Metafora da se nešto hoće ili neće iako je u političkoj eliti svima jasno da je Kosovo otišlo i da je to nepovratan proces. Na toj kosovskoj mitologiji se može još poneki politički poen zaraditi. Za Crnu Goru se još uvijek misli da nije otišla. Srpske političke i intelektualne elite u posljednjih 150 godina, toliko su uložile da od Crnogoraca naprave Srbe, da od Crne Gore naprave srpsku provinciju. Toliko je tu bilo snova i planova da je teško probudiuti se iz tog košmarnog sna i shvatiti da je granica na Brodarevu zaista državna granica i da se ne može poželjeti u svakom trenutku da se Crna Gora ruši, priključuje Srbiji“, ističe profesor Perović.

Crnogorsko pitanje u srpskoj nacionalnoj politici je, kako dodaje, gotovo kao gordijev čvor – neobjašnjivo.

Ono je mjesto potpune neracionalnosti. Sve srpske nacionalističke bolesti na crnogorskom pitanju baš na tom mjestu zakazuju sastanak. Ako im se to oduzme , one će biti duboko istorijski nesrećne jer drugo takvo mjesto one ne mogu naći“, zaključuje Perović.

Govoreći o Nacionalnom savezu crnogorske zajednice u Srbiji, dr Milenko Perovićje istakao da je to tijelo koje je sastavljeno od predstavnika vladajućih stranaka u Srbiji od svog osnivanja anticrnogorsko.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Posljednje vijesti
Ne propustite