12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Beograd: Ponovo prefarbani murali sa likom Ratka Mladića i Draže Mihailovića na Vračaru

Murali sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića i četničkog komandata iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u beogradskoj opštini Vračar, ponovo su prefarbani bijelom bojom.

U maju ove godine, na dijelu fasade s Mladićevim likom osvanuo je grafit sa natpisom „Uključi mozak isključi Pink“ i znak te televizije zaokružen i precrtan crnim sprejom, uz potpis navijačke grupe „Grobari Vračar“.

Mladićev mural je posljednje dvije dve godine često bio predmet sukoba desničara i navijačkih grupa na jednoj i antiratnih aktivisvista i nevladinih organizacija na drugoj strani, a u nekoliko navrata maskirane osobe, obučene u crno čuvale su mural u Njegoševoj.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Dragoljub Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan.

Viši sud u Beogradu je 2015. poništio tu presudu, sa obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima.

Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

DANAS.RS

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite