34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Apsolventkinja zapošljena kao učiteljica

Osnovna škola „Risto Manojlović“ iz Kolašina angažovala je, kako piše u ugovoru, osobu koja ima završenu srednju školu – gimnaziju, kao nastavnicu razredne nastave. Prema aktu o sistematizaciji, za to neophodna je viša škola ili fakultet. Direktorica te škole Nataša Peković potpisala je ugovor o radu na određeno vrijeme sa Jovanom Sošić, do povratka nastavnice sa bolovanja.

Pobjeda je uputila pitanja Ministarstvu prosvjete i upravi škole, zbog čega je angažovana Sošić, koja, kako piše u ugovoru, ima završenu gimnaziju. Pojašnjeno je da je ona apsolvent i da je razlog njenog zapošljenja nedostatak kadrova.

Iz Ministarstva prosvjete je odgovoreno da je zbog hitne potrebe da se obezbijedi kontinuitet nastavnog procesa učenicima prvog razreda, uprava škole sklopila ugovor na određeno vrijeme sa apsolventkinjom na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

– Ugovor je sklopljen nakon dobijenih informacija od strane službenika Zavoda za zapošljavanje iz Kolašina da na tržištu rada nema u ponudi kadra ovog zanimanja, počev od 18. aprila – kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Pojasnili su da će se uprava škole obratiti Ministarstvu za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za prijem zamjene pomenute nastavnice.

Direktorica škole Nataša Peković je rekla da su angažovali Sošić, koja je apsolventkinja.

– Nastavnički kadar je veoma deficitaran. Prije angažovanja pomenute koleginice kontaktirali smo Zavod za zapošljavanje i tek nakon što smo dobili odgovor, angažovali smo koleginicu da radi do povratka učiteljice sa bolovanja – kazala je Peković Pobjedi.

U odluci o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme se navodi da je Sošić angažovana s punim radnim vremenom. Navodi se da je nastavnica S. B. zbog bolesti morala da odsustvuje sa posla te da se pojavila potreba za njenom zamjenom.

– Odlučeno je da se Jovana Sošić iz Bijelog Polja sa završenom SSS – gimnazija primi u radni odnos po ugovoru o radu na određeno vrijeme do popunjavanja radnog mjesta po konkursu, odnosno do povratka zapošljene sa bolovanja – piše u obrazloženju odluke.

Pobjeda je objavila niz tekstova u kojima su se našli sporni ugovori o radu sa nastavnicima koji predaju predmete za koje nijesu kvalifikovani.

Mahom se radilo o školama na sjeveru Crne Gore i seoskim školama, a Ministarstvo prosvjete i uprave tih škola su pojašnjavali da su neobična rješenja bila omogućena zbog nedostatka kadra, a proces izvođenja nastave nije smio biti ugrožen.

Tako smo pisali o nastavniku istorije Vesku Tomaševiću koji predaje teorijski dio šišanja, prepariranja kose u Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima, ali i muzičko i informatiku sa tehnikom u Osnovnoj školi „Kruševo“.

Njegov kolega Đorđije Ćuzović je nastavnik istorije i geografije, a pored toga, normu će dopunjavati i časovima muzičkog i likovnog u OŠ „Radoje Kontić“, Gradac kod Pljevalja.

Ovakav širok dijapazon predmeta koje nastavnici predaju, a pogotovo kada je riječ o seoskim i malim školama, direktori tih ustanova, ali i Ministarstvo prosvjete objašnjava nedostatkom kadra.

Ističu da postoji veliki problem stručne zastupljenosti u teoretskom izvođenju nastave u obimu od dva časa, što pokazuje i primjer nastavnika istorije koji drži teoriju šišanja i prepariranja kose.

Direktor Srednje stručne škole u Pljevljima Bojan Strunjaš je Pobjedi potvrdio da imaju problem da pronađu stručni kadar, inženjere mašinstva, elektrotehnike, da ih nema na birou i da su prinuđeni da ponekad angažuju nestručan kadar.

– Bio sam direktor škole kada je angažovan profesor koji je u decembru predavao istoriju i ove druge predmete. To su bila nekolika časa. Nije bilo stručne osobe koja je mogla to da predaje. Tražili smo na birou, nema je uopšte. Profesorica koja predaje sada te predmete zatvorila je frizerski salon – naveo je direktor, komentarišući slučaj profesora istorije koji je predavao i teorije iz šišanja i prepariranja kose.

Iz Ministarstva su Pobjedi kazali da problem izvođenja nastave nije samo iz tih stručnih predmeta, već i onih poput muzičkog, likovnog, fizike, hemije i nekih drugih stručnih predmeta, pa se ugovori o radu oročavaju na mjesec dana. Ipak, iako konkurse redovno objavljuju i na mjesec dana, jer na toliko su i potpisivani ugovori sa nastavnicima koji ne predaju predmete za koje su školovani, na njih se niko ne javlja.

Pobjeda je u više navrata problematizovala to što u školama fali kadra. Pojedine obrazovne ustanove mjesecima raspisuju oglas za matematičara i niko se ne odaziva. Neke ga objavljuju čak 15-20 godina. Direktori su javno poručivali da se svi suočavaju sa istim poteškoćama, bez obzira da li je riječ o školi koja je u urbanom ili ruralnom dijelu Crne Gore.

Dok se postupa na zakonit način, objavljivanjem konkursa na koje se niko ne javlja, mladi nastavnici sakupljaju normu tako što drže časove koje su daleko od njihovih oblasti, sistem decenijama ne reaguje. Opravdanje se nalazi u poštovanju zakonskih okvira, ali ne i logičkih i sistemskih rješenja.

KULTURAApsolventkinja zapošljena kao učiteljica
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite