37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Apel demokratskoj javnosti i suverenističkim strankama

Režim koji je 30. avgusta 2020. došao na talasu velikosrpske kleronacionalističke revolucije, za nepune tri godine umnogome je promijenio društveni karakter Crne Gore, utemeljen na nominalno važećem Ustavu iz 2007. Sekularna, građanska Crna Gora, članica NATO i doskora prvi kandidat za ulazak u EU, u međuvremenu je, zahvaljujući politici vladajuće većine, postala rusko-srpska gubernija sistematski razorenih institucija, temeljno poljuljane nacionalne i vjerske tolerancije, multikulturalnosti i slobode izražavanja. Strateški cilj velikosrpske ideologije aktuelnog režima je asimilovati crnogorsku naciju, marginalizovati manjinske nacionalne i vjerske zajednice te realizovati svoj vjekovni geopolitički plan – imperijalni izlazak Srbije i Rusije na Mediteran.

I treća velikosrpska marionetska Vlada, koja će dovršiti proces mijenjanja karaktera crnogorske države, njenu institucionalnu i ekonomsku devastaciju, ima jasan cilj: definitivno zaustaviti proces EU integracija, promijeniti spoljnopolitički kurs zemlje i pripremiti teren za izlazak iz NATO; nakon stavljanja crnogorske kulturno-istorijske baštine pod kontrolu Beograda, staviti najvažnije resurse Crne Gore, te falsifikovati popis stanovništva. Takvu Crnu Goru, promijenjenog Ustava i državnih simbola, Srbija bi lako ponovo anektirala.

Upravo zato u toj Vladi, čiju bi osovinu trebalo da čine predsjednik Crne Gore – koji ne priznaje crnogorski identitet, jezik i kulturu – i koalicije na čijem čelu su nepravosnažno osuđeni protagonisti u Moskvi režiranog pokušaja državnog udara 2016. godine, ne može biti mjesta za one koji baštine vrijednosti građanske, sekularne i multikulturne Crne Gore.

Dramatičan je trenutak za crnogorsko društvo i državu. Efikasna i organizovana politička borba i odbrana ljudskih prava preduslov su internacionalizacije pitanja opstanka crnogorske države. Obaveza prozapadnih suverenističkih stranaka, civilnog sektora, kulturnih i intelektualnih asocijacija i incijativa je snažan otpor nedemokratskim atacima velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma, čiji predstavnici upravljaju svim institucijama kulture i obrazovanja, javnim medijima, bezbjednosnim sektorom, diplomatijom, javnim privrednim preduzećima. U skladu s ovještalom imperijalnom ideologijom, režim nastavlja da kriminalizuje ideju crnogorskog suverenizma, da progoni, dehumanizuje i kriminalizuje sve svoje kritičare: pisce, novinare, intelektualce, da gasi posljednju kritičku televiziju.

Zato apelujemo na stranke suverenističke, građanske, prozapadne provenijencije da, ukoliko se u postupku konstituisanja nove Vlade nastavi trend urušavanja institucija, ugrožavanja ljudskih prava i slobode, te atakovanje na demokratske postulate našeg društva, napuste sve institucije i pozovu na građanski otpor i neposlušnost. Saradnja s velikosrpskim i proruskim strankama je neprihvatljiva.

Ostanak u parlamentu značio bi svojevrsnu kolaboraciju s još jednom anticrnogorskom, antidemokratskom, velikosrpskom, proruskom, antievropskom, antinatovskom Vladom, koja će za vanjske potrebe proklamovati evropejstvo i sekularizam, a na unutrašnjem planu sprovoditi i podsticati klerikalizam, kulturnu i nacionalnu segregaciju kao specifičan oblik balkanskog klerofašizma. Ostankom u Skupštini opozicione stranke ne samo što bi dodatno podstakle apatiju građana, nego bi dale legitimitet režimu da nastavi poništavanje suverenosti Crne Gore, njenog građanskog ustrojstva i multkulturalnosti.

Pozivamo institucije i organizacije za ljudska prava u UN, EU, OEBS-u da osude svakodnevni govor mržnje, direktno miješanje srpske države, njenih medija i bezbjednosnih službi u unutrašnja pitanja druge suverene države, kao i permanentnu diskriminaciju nacionalnih Crnogorca i manjinskih nacionalnih i vjerskih zajednica te kulturnu getoizaciju crnogorskih kulturnih organizacija i stvaralaca, proganjanje kritičkih intelektualaca i gušenje javnih medija koji nijesu pod kontrolom režima.

Novak Adžić
Miodrag D. Bajković
Nataša Baranin
Goran Barović
Boban Batrićević
Antonija Bojanić
Boris Borozan
Ranka Božović
Žarko Božović
Dragan Bursać
Danilo Burzan
Rajko Cerović
Ivana Cicović
Borislav Cimeša
Adnan Čirgić
Radovan Damjanović
Irena Delja

Mirka Dević
Draško Đuranović
Slavko Đurđić
Savo Jeknić
Slobodan Jovanović
Danilo Kalezić
Nebojša Kaluđerović
Feđa Klikovac
Ana Knežević
Tanja Knežević
Isidora Kovačević
Marija Krivokapić
Risto Krivokapić
Hajdana Lompar-Huter
Milan Marković
Nikola Martinović
Veljko K. Martinović
Danilo Marunović
Milutin Mijović
Maja Miličković
Nebojša Mrvaljević
Milan Mrvošević
Rosanda Mučalica
Ljubomir Mudreša
Emira Mustajbašić-Ličina
Jadranko Nikčević
Jasmina Nikčević

Milan Nikčević
Tamara Nikčević
Andrej Nikolaidis
Danica Nikolić
Sanja Orlandić
Ivana Pajović
Suzana Pajović
Svetlana Pajović-Musić
Ana Pejović
Dragan Perović
Milenko A. Perović
Željko Perović
Ljiljana Pešić
Milorad Popović
Nikola Popović
Božidar Proročić
Vukić Pulević
Aleksandar Radoman
Aleksandra Radoman-Kovačević
Šeki Radončić
Snežana Rakonjac
Ivana Rondović
Jadranka Selhanović
Faiz Softić
Majda Šahman-Zaimović
Đorđe Šćepović
Vladimir Šibalić
Darko Šuković
Tanja Šuković
Jelena Šušanj
Rajko Todorović Todor
Stefan Todorović
Vesna Vičević
Snezana Rakonjac
Desanka Vlahović
Miodrag Vlahović
Stevo Vučinić
Zoran Vulević
Čedomila Vujošević
Sreten Vujović
Vukota Vukotić

Adriana Žolja Bošković

VIJESTIApel demokratskoj javnosti i suverenističkim strankama
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite