25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

ANTENA M: Da li je čuvanje Manastira bilo važnije od masakra u Medovini?

Nadali smo se da će UP sama ponuditi činjenice u vezi sa držanjem ekipe interventne jedinice, koja obezbjeđuje Cetinjski manastir i nalazila se na nekoliko desetina metara udaljenosti vazdušnom linijom od mjesta na kojem je Vuk Borilović sijao smrt. U međuvremenu, Antena M učinila je ozbiljan istraživački napor da provjeri taj “krak” cetinjske drame, okončane neopisivom tragedijom.

Naša saznanja kažu: osoba (ime poznato redakciji) koju je ranio Vuk Borilović uspjela je da pobjegne iz kuće u kojoj je usmrćeno više članova njegove porodice i da se dokopa mjesta na kojem se nalazila grupa policajaca koji obezbjeđuju Cetinjski manastir. Navodno, kad je policiji kazao šta se dešava u neposrednoj blizini, dobio je odgovor da je njihov zadatak da čuvaju Manastir i da će neko drugi riješiti problem u Medovini!!!?

Dakako da ovo djeluje zastrašujuće i nije se lako odlučila Antena M da objavi ova saznanja. Neka druga, nećemo ni danas, nego ćemo ih dodatno provjeriti… u nadi da će se pokazati netačna. U ovo što smo objavili nema razumnog osnova da sumnjamo.

Juče smo Upravi policije poslali pitanja u vezi držanja ekipe interventne jedinice, koja se u vrijeme zločina u Medovini nalazila ispred manastira. Dobili smo brz i uljudan odgovor. Odgovor koji ne ugrožava mentalno zdravlje nacije, poput jučerašnjih izjava ministra Adžića, ali odgovor koji ne zatvara temu koju smo otvorili.

Policija u odgovoru navodi da “do sada prikupljeni podaci ne ukazuju da se 12. avgusta lice sa povredama obratilo službeniku policije koji se nalazio ispred Cetinjskog manastira”. Opet, dakle, imamo “do sada” i to nije nešto što se ne može razumjeti. Nije problem pokazati strpljenje i sačekati da se prikupe sve činjenice. Problem je kad javnost olako ubjeđujete u brzinu i efikasnost intervencije policije, a događaj traje desetinama minuta, sa saldom od 11 mrtvih in šest ranjenih.

Najbliže direktnom odgovoru na naša pitanja je rečenica u kojoj UP naglašava “da su se policijski službenici nakon dobijanja obavještenja o predmetnom događaju, sa različitih pozicija, odmah uputili na lice mjesta”. Što bi trebalo da sugeriše zaključak kako se i ekipa ispred Manastira uključila u akciju. Izvori Antene M, međutim, to nikakko ne potvrđuju.

Naravno, da ne bi bilo sumnji u nekorektne interpretacije, evo naših pitanja za direktora UO Zorana Brđanina, a potom inegralan odgovor PR službe UP.

Pitanja Antene M:

1. Da li je tačno da se u akciju neutralisanja ubice nije uključila ekipa interventne jedinice koja je stacionirana ispred Cetinjskog manastira? Ako je ta informacija tačna, zbog čega je izostala njihova reakcija?

2. Da li je tačno da je jedan od ranjenih, koji je uspio da pobjegne, došao do pripadnika interventne jedinice ispred manastira i obavijestio ih da se u neposrednoj blizini dešava zločin?

3. Da li je tačno da je dobio odgovor: mi čuvamo manastir, neko drugi će to da riješi?

4. Ako je ova informacija tačna, a Antena M raspolaže pouzdanim saznanjima da jeste, kako kvalifikujete takvo držanje policajaca koji su se u kritičnom trenutku nalazili ispred Cetinjskog manastira?

Na ova pitanja Antene M, stigao je odgovor sljedeće sadržine:

“Hvala Vam na Vašim pitanjima. Cijenimo da je dobra praksa da sve navode koje imate i zvanično provjerite, a da je zajednički interes da ovaj tragični događaj bude do kraja osvijetljen i da se o njemu izvještava na profesionalan način.

Uprava policije je do sada, u vezi sa ovim gnusnim zločinom, dala niz saopštenja ali i reakcija zbog određenih netačno interpretiranih navoda, a pažljivo pratimo izvještavanje medija i ulažemo napore da, pored tekućeg posla, i sve što je u javnosti iznešeno od novih informacija, provjerimo kroz svoje procedure. Poznato Vam je da smo sa dužnom pažnjom provjerili i ranije navode Vašeg medija i o tome shodno izvjestili javnost.

Međutim, prilikom postavljanja pitanja očekujemo razumijevanje u kontekstu činjenice da su policijsko-tužilačke aktivnosti i dalje u toku, sto, pa i u odnosu na dio Vaših pitanja, ograničava komuniciranje svih okolnosti i činjenica o ovom slučaju. Ipak, imajući u vidu naglašeni interes javnosti, Uprava policije će nastaviti da obavještava medije i javnost u mjeri u kojoj to dozvoljavaju okolnosti vezane za sadržinu i dinamiku policijsko-tužilačkih radnji, a koje podrazumijevaju i značajan broj dokaznih radnji za čije je sprovođenje i ishod potrebno vrijeme.

Ponovo naglašavamo da su se policijski službenici nakon dobijanja obavještenja o predmetnom događaju, sa različitih pozicija, odmah uputili na lice mjesta.

Postupak kontrole u vezi sa upotrebom vatrenog oružja, odnosno postupak unutrašnje kontrole će podrazumijevati i dio pitanja koja su bila predmet interesovanja medija, uključujući i Vašeg. O zaključcima ovog procesa bićete, takođe, blagovremeno obaviješteni.

U tom kontekstu i naglašavamo da do sada prikupljeni podaci ne ukazuju da se 12. avgusta lice sa povredama obratilo službeniku policije koji se nalazio ispred Cetinjskog manastira.”

DRUŠTVOANTENA M: Da li je čuvanje Manastira bilo važnije od masakra u...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite