34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Amfilohije zvao Irineja jer je znao da neće doći

Ozbiljne pukotine u odnosima Irineja i Amfilohija traju već mjesecima, a nakon odluke Sinoda SPC da povuče dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti kako je zatražila Mitropolija, izgledalo je da ti odnosi idu u pravcu ozdravljenja. Ispostavilo se da nema ,,ozdravljenja u odnosima“ i da iza kulisa plamte klanovski sukobi.

Mitropolit crnogrsko-primorski SPC Amfilohije pozvao je patrijarha srpskog Irineja da predvodi litiju u Podgorici 29. februara iako je znao da poglavar SPC tog dana, odlukom Svetog arhijerskog sinoda, treba da boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na Saboru Srpske pravoslavne crkve Sjeverne i Južne Amerike.

Kao dokaz za tu tvrdnju, portal Vidovdan, blizak samom vrhu Srpske crkve, objavio je odluku Svetog arhijerskog sinoda od 10. februara u kojoj se decidno navodi da će patrijarh Irinej boraviti u Americi 29. februara.

Sjednica

– Sveti Arhijerski sinod na sjednici održanoj 10. februara donio je odluku da mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop šumadijski Jovan budu pratnja patrijarhu Irineju na zasijedanju crkvenog Sabora Srpske pravoslavne crkve Južne i Sjeverne Amerike, navodi se u dokumentu koji objavljuje i Pobjeda.

U dokumentu se navodi da su o odluci obaviješteni sve crkveno opštinske teritorije na tlu Amerike.

Povod za Irinejev odlazak u SAD je, kako tvrde mediji blisku vrhu SPC, je sprečavanje donošenja Ustava SPC Sjeverne i Južne Amerike kojim bi i formalno bio ozvaničen raskol u do sada jedinstvenoj srpskoj crkvi.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je u izjavi za Televiziju Hram 16. februara Svetosimeonovsku litiju u Podgorici 29. februara i dolazak srpskog patrijarha Irineja. SPC je dolazak Irineja u Podgoricu demantovala dan kasnije 17. februara.

Izvor Pobjede iz crkveno-političkih krugova iz Beograda navodi da je očigledno da između Irineja i Amfilohija nema komunikacije, jer je mitropolit kao drugi episkop po funkciji u SPC morao biti obaviješten o odluci Arhijerejskog sinoda.

-Očigledno je da se neko grubo poigrao sa ugledom patrijarha jer je ispalo da mu je draže da ide u SAD nego da podrži litije u Podgorici, tvrdi izvor Pobjede.

Ozbiljne pukotine u odnosima Irineja i Amfilohija traju već mjesecima, a nakon odluke Sinoda SPC da povuče dvije inicijative na ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je zatražila Mitropolija izgledalo je da ti odnosi idu u pravcu ozdravljenja, iako je Amfilohije izašao kao mini pobjednik.

Ispostavilo se da nema ,,ozdravljenja u odnosima” i da iza kulisa plamte klanovski sukobi.

-Ipak sadašnja situacija ukazuje da su ti odnosi narušeni do kraja, jer su pozivi i odbijanje poziva išli preko javnosti što znači da se sukob ne može kontrolisati – kaže izvor Pobjede.

Korak dalje otišao je portal Vidovdan blizak vrhu SPC koji je optužio Amfilohija da pokušava da iskompromituje patrijarha.

“Separatisti”

-Da li mitropolit Amfilohije ovim pokriva separatiste u Americi? Jer ako patrijarh sad odbije da ode u Podgoricu, medijska mašinerija, koja je već Amfilohija proglasila pravednikom i nepokolebljivim borcem za pravoslavlje, će kao i ranije što je činila patrijarhu prikačiti etiketu izdaje pravoslavlja u Crnoj Gori, navedeno je u analizi ovog sajta.

Potom se neimenovani novinar pita zašto se, iz kojih motiva, patrijarh Irinej dovodi u ovakav položaj.

-Kako objasniti ovakav postupak Amfilohija koji je svakako obaviješten o odlasku patrijarha Irineja u Ameriku na isti taj datum kada ga on poziva na litiju? Kako to da mitropolit Amfilohije nije mogao pozvati patrijarha koju nedjelju ranije, ako mu je problem bio da ga pozove na samom početku dešavanja u Crnoj Gori, konstatuje sajt koji je dobro upućen u crkvena dešavanja.

Portal podsjeća da je i jedan član Eparhijskog savjeta penzionisani vladika Atanasije, inače jako blizak Amfilohiju, izjavio da je ,,patrijarh Irinej najgori od svih patrijaraha u istoriji“.

– Takođe je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ,,zamoljen“ da ne dolazi jer bi to sve navodno bilo miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore – navodi portal blizak vrhu SPC.

 “Nož u leđa patrijarhu od zavjerenika“

Portal Vidovdan je juče u svojoj analizi optužio Amfilohija da je zabio nož u leđa patrijarhu Irineju i da je podržao episkope Irineja Dobrijevića i Maksima Vasiljevića koji se nalaze na čelu Episkopskog savjeta SPC u Americi.

-Dok se patrijarh sprema za Sabor na Floridi, na kojem bi trebalo da bude stavljena tačka na pokušaj krađe imovine SPC u dvejama Amerikama i razbijanja srpskog duhovnog jedinstva, napadi i podmuklo djelovanje zavjerenika ne prestaju. Kako kampanja otpora Sinodu koju vode Irinej Dobrijević i Maksim Vasiljević ipak ne ide željenim tokom, pomoć je stigla iz Crne Gore iz usta Amfilohija Radovića – piše u novoj analizi tog portala.

Iako je samo prije mjesec dana otvoreno i grubo odbio namjeru patrijarha da dođe u Crnu Goru i podrži svoj narod, kako se navodi, Amfilohije je sad naprasno odlučio ne da pozove patrijarha, nego da bez dogovora najavi njegov dolazak na jedini dan kad sigurno zna da patrijarh ne može da dođe.

-Čak i najveći zaljubljenici u lik i djelo Amfilohija ne mogu da ne vide činjenicu da je ovaj pucanj u prazno, po prinicpu ako prođe, prođe, zapravo najjeftiniji pokušaj podrške Irineju Dobrijeviću koji se prepao dolaska patrijarha i delegacije na Sabor SPC u Americi. Patrijarh je praktično bio ucijenjen i prisiljen da bira između emocija i svog ugleda u narodu, sa jedne strane te svojih pastirskih dužnosti i poslušanja Crkvi, s druge strane – navodi se u analizi autora Vasilija Milanovića.

IZVOR: POBJEDA.ME

DRUŠTVOAmfilohije zvao Irineja jer je znao da neće doći
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite