18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Amfilohije se žalio Savjetu na rad granične policije, pritužba neosnovana

Savjet za građansku kontrolu rada policije, u sastavu Aleksandar Saša Zeković, Dražen Cerović, Branislav Radulović, Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić, provjerio je, po pritužbi mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija, postupanje policijskih službenika Sektora granične policije i usvojio nakon sprovodenog postupka, pribavljenih izjašnjenja i obavljene rasprave, odgovarajuću ocjenu i zaključak.

Savjet je ocijenio da su službenici Sektora granične policije Uprave policije Crne Gore u konkretnom slučaju postupali profesionalno, zakonito sprovodeći graničnu kontrolu bez drugačijeg i nepovoljnijeg tretmana sveštenstva i monaštva MCP i eparhija SPC u odnosu na druge građane, navedeno je u saopštenju.

Savjet, kako su naveli, prepoznaje društveni značaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i uvažava činjenicu koliko vjerski autoriteti mogu pomoći građenju i jačanju odnosa između građana i policije, podržavajući njene napore u sprovođenju zakona, očuvanju javnog reda i mira i ukupne bezbjednosti.

”Opredjeljenje rukovodstva Uprave policije je da sa svim vjerskim strukturama u zemlji gradi odgovoran i profesionalan odnos pa će i Savjet doprinositi da se uz povjerenje jača i otvoreno partnerstvo koje je u interesu napretka i bezbjednosti društva u cjelini”, navedeno je u saopštenju.

U pritužbi Amfilohija je istaknuto da se već neko vrijeme na graničnim prijelazima Crne Gore sprovodi “svojevrsna neposredna diskriminacija” sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, kao i pravoslavnih sveštenika i monaha koji dolaze u Crnu Goru iz drugih država iz pokloničkih razloga svetinjama.

Navedeno je da se oni bez ikakvog razloga zadržavaju na graničnim prijelazima i “samo se njima” vrše pretresi motornih vozila.

Iz MCP su naveli da ne spore službenicima Sektora granične policije obavezu da obavljaju i sprovode službene mjere i radnje, ali da primjećuju da se radi o politički i anticrkveno motivisanim aktivnostima, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pri čemu je, navodi se u pritužbi.

U pritužbi MPC je ukazano i na navodno postupanje policije prema episkopu Budimljansko-nikšićkom Joanikiju. Mitropolit crnogorsko-primorski je pozvao Savjet da ovo pitanje diskutuje na svojoj sjednici “kako bi se ovakve diskriminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

Savjet je od Uprave policije zatražio detaljno izjašnjenje a predmetom u svojstvu obrađivača i izvjestioca zadužio Aleksandra Sašu Zekovića.

Uprava policije je informisala Savjet da su policijski službenici Granične policije, postupajući u predmetnom slučaju, prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu MCP,  kao i prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu koje iz drugih država dolaze u Crnu Goru, postupali u skladu sa članovima 31 i 32 Zakona o graničnoj kontroli, te je zadržavanje na graničnom prelazu vršeno saglasno navedenim odredbama, a ne po drugom osnovu.

”Uprava policije je informisala Savjet da službene radnje koje se preduzimaju prema sveštenim licima spadaju u redovne radnje graničnih provjera, i nijesu zahtijevale sprovođenje lica i saobraćajnih sredstava u posebne objekte ili prostor gdje bi bio onemogućen vizuelni kontakt sa ostalim putnicima koji su se u tom momentu nalazili na graničnom prelazu, a u konkretnom slučaju radnje graničnih provjera su sprovodene na način kojim se poštuje i štiti integritet lica podvrgnutih graničnim provjerama”, navedeno je u odgovoru direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

On je naglasio da je, shodno članu 40 Zakona o graničnoj kontroli, svako lice koje namjerava da pređe ili je već prešlo državnu granicu dužno da se podvrgne graničnoj provjeri, koja obuhvata provjeru lica, saobraćajnog sredstva i stvari, i da sveštena lica nijesu Zakonom izuzeta od sprovođenja istih. Uprava policija je primijetila da uz pritužbu priloženom zapisniku o pretresanju stvari/saobraćajnog sredstva ova lica nijesu navela prigovor, što ukazuje da su policijski službenici postupali zakonito.

Direktor Uprave policije je naveo da službenici granične policije postupaju zakonito i profesionalno prema svim sveštenim licima koja prelaze državnu granicu te da ne vrše neposrednu diskriminaciju po osnovu vjere, niti postoji namjera da se primjenom Zakona o graničnoj kontroli vrši zastrašivanje sveštenstva i monaštva, kao i brojnih građana na graničnim prelazima.

IZVOR: ANTENAM

DRUŠTVOAmfilohije se žalio Savjetu na rad granične policije, pritužba neosnovana
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite