27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Amfilohije prihvatio poziv Markovića

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv predsjednika Vlade Duška Markovića za nastavak pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Premijer i MCP formirali su timove eksperata za dalje razgovore, a prvi sastanak će se održati u srijedu, 11. marta u Vili Gorica u Podgorici.

Vladu će tokom ovih razgovora predstavljati Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade, Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta, Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta, Dragoljub Bulatović, šef Kabineta predsjednika Vlade, Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

“Razumjeli smo da ekspertskom timu Mitropolije i eparhija SPC, koji ste Vi formirali, za prvi sastanak odgovara srijeda, 11. mart u 10 časova, U Vili ‘Gorica’ u Podgorici, što zvanično potvrđujemo”, navodi se u pismu predsjednika Vlade upućenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju (Radoviću).

Mitropolija-crnogorsko primorska je za pregovore sa Vladom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti formirala ekspertski tim koji predvodi koordinator pravnog savjeta Mitropolije Velibor Džomić.

Iz Mitropolije su saopštili da su u timu i profesor Vladimir Leposavić, advokati Dragan Šoć i Zoran Lazarević i član pravnog savjeta Eparhije budimljansko-nikšićke Damjan Ćulafić.

Amfilohije je u pismu Markoviću naveo da su očekivali poziv ranije, budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, kako je naveo, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

„U isto vrijeme, dužni smo izraziti svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da govorimo, već počeo da se sprovodi, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu“, kazao je Amfilohije.

Takođe, kako je naveo, ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, „koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine“.

„To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju“, poručio je Amfilohije.

IZVOR: RTCG/MINA

DRUŠTVOAmfilohije prihvatio poziv Markovića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite