20.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

Amfilohije o pozivu Markovića: Sad nije vrijeme za priču o ugovoru

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije izjavio da on i Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, na čijem je čelu, “nijesu mogli niti htjeli” da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila “bratska molba da se njegova posjeta odloži za neko bolje vrijeme”.

“Za vrijeme u kome neće biti moguće zloupotrijebiti posjetu predsjednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mjestu”, rekao je Amfilohije za novi broj nedjeljnika Vreme.

Kako je rekao, “bili su to dani početka naših protesta”.

“Naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o vjeroispovesti). Dolazak predsjednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrijebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo – što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja”, rekao je Amfilohije.

Na ocjenu da je na meti tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, i da li zna otkud dolaze ti napadi, on je rekao da “otkud da dolaze – oni su lažni i nemaju nikakvog smisla”.

“Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz”, rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako “smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona”.

“Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države”, rekao je Amfilohije.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite