9.9 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Amfilohije i Joanikije zaboravili na svoje nikšićke službenice?

Monahinjama iz Manastira Župa (Manastir Apostola Luke u Župi nikšićkoj) juče je, preko opštinskog Crvenog krsta, uručena pomoć u namirnicama i sredstvima za higijenu, koje im je obezbijedila Mjesna zajednica Župa nikšićka. Pomoć je, prema informacijama Dnevnih novina, uručio predsjednik ove Mjesne zajednice Dragoljub Radulović.

Inicijativa za pomoć monahinjama pokrenuta je preko društvenih mreža na čijim stranicama je objavljena fotografija manastira sa monahinjama, i brojevi žiro računa na kojima im donatori mogu uplaćivati pomoć.

Monahinje žive prije svega od svog rada, crtaju ikone, šiju, prave domaće meleme i ljekove, predmete od pečene gline…

Sada, kada se čitav svijet bori sa virusom korona, njihove predmete i rukotvorine niko ne kupuje, pa nijesu imali sredstava ni za najosnovnije namirnice i sredstva za higijenu.

Manastir Župa nikšićka je, inače, najveći ženski manastir Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u kojem ima tridesetak monahinja, a pripada Eparhiji budimljansko-nikšićkoj na čijem čelu je episkop Joanikije.

To da je u ovoj aktuelnoj situaciji potrebna pomoć građanima koji su u izolaciji, ili nemaju sredstava, nije nikakva novost. Zbog toga je država obezbijedila pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu koji se distribuiraju preko opštinskih organizacija Crvenog krsta.

Međutim, da je Mitropolija crnogorsko primorska, odnosno Eparhija budimljansko-nikšićka ostavila monahinje na milost ljudima dobre volje, i ne vodi brigu o njima, najblaže rečeno je iznenađujuće.

Da li su mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije, u brizi za svetinje zaboravili na svoje monahinje?

Prema dostupnim podacima, knjaz Nikola je obnovio Manastir Župa 1881. godine kojeg je podigao za dušu svome stricu knjazu Danilu. U okviru manastira postoji i kapela Sv. Amfilohija ikonijskog osveštana 6. decembra 2002. godine.

IZVOR: DNEVNE NOVINE

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite