18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Amfilohije: Biće mi čast i radost da postradam braneći svetinje

Trudimo se da svaki dinar koji dobijemo ide u hram, tu svetinju, u obnovu. Govore o milionskim prihodima Ostroga. Na stotine porodice prognanih sa Kosova izdržava Ostrog. Imamo četiri – pet narodnih kuhinja. Bog je svjedok gdje ide svaki taj dinar – rekao je na današnjoj pres-konferenciji, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prenosi Pobjeda.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Pravni savjet organizovali su konferenciju u Podgorici povodom upisa pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u Katastar nepokretnosti.

Kako prenosi Pobjeda, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao ,,da crkva Hristova se progoni”.

Nastavlja se to ovdje kod nas. Taj duh bogubitstva i bratobustva bojim se da se danas povampirio preko ovog zakona– rekao je on.

Narodne litije su, kaže, bjekstvo od političke manipulacije.

Zakon predviđa oduzimanje svetinja i hramova. Narod je krenuo na miran način da manifestuje vjeru. Prestao je da bude narod koji živi u strahu. Narod je krenuo sa časnim krstom da brani svoje dostojanstvo, dostojanstvo Crne Gore. Narod hoće da se iscijeli od bratomržnje, otimanja – kazao je on, dodajući da su “naši koji su na vlasti Đukanović, Marković, Brajović ateisti

Nemaju pravo da u ime ateizma otimaju svetinje. Takvi zakoni su prevaziđeni. To su fašistički, boljševički zakoni– rekao je on.

Zakon, dodaje on, predviđa, podržavljenje imovine crkve, a ,,koliko je nerealan, šta ćemo da radimo sa Bokokotorskom koja je do 1918.godine pripadala Austrougarskoj”.

Crna Gora od 1913.godine nije ništa ulagala u svetinje. Zakonom se otima samo od pravoslavne crkve. Diskriminacija je katastrofa. Tvrde da MCP neće da se registruje, to su notorne laži. 800 godina postoji ovdje. Nije istina da SPC nije registrovana. Žele da se registrujemo kao nova vjerska zajednica. Ateistička vlast koja je naslijedila bogoubilačku i bratoubilačku ideologiju hoće da stvara svoju crkvu – rekao je on.

Kaže da u Zakonu ima dosta normalnih stvari, osim pitanja imovine.

Progone nas. Mogu da me ubiju, to će mi biti čast i radost, da postradam braneći svetinje – kazao je Amfilohije.

Zahtijevaju, dodaje Amfilohije, da se ponište sporne odredbe zakona.

Kome da daju Cetinjski manastir? Svojoj crkvi, autofekalnoj. Oprostite na izrazu. To nije crkva. To je partija. Sramno je to za Crnu Goru. Jesu li hramovi za molitvu ili za prodaju i izdavanje. Trudimo se da svaki dinar koji dobijemo ide u hram, tu svetinju, u obnovu. Govore o milionskim prihodima Ostroga. Na stotine porodice prognanih sa Kosova izdržava Ostrog. Imamo četiri – pet narodnih kuhinja. Bog je svjedok gdje ide svaki taj dinar – rekao je on.

POBJEDA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite