27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Ambasadorka Ukrajine: U djelovanju SPC vidan ruski uticaj

Crna Gora i Ukrajina imaju odlične i prijateljske odnose, kaže za Radio Crne Gore , ambasadorka te države u Podgorici Natalija Fijalka. Ističe da u Ukrajini veoma paze da se neko ne umiješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

“Mi poštujemo Crnu Goru, njenu vladu, institucije, crnogorski narod i crnogorsko prijateljstvo”, naglašava Fijaka.

Dodaje i da mitropolit Onufrije predstavlja crkvu, koja djeluje na teritoriji Ukrajine, a koja je sastavni dio Ruske pravoslavne crkve. On i ta crkva, kako kaže ambasadorka, ne predstavljaju većinu pravoslavnog naroda u Ukrajini.

„Krajem 2018. godine Pravoslavna crkva Ukrajine dobila je tomos o autokefalnosti od Vaseljenskog patrijarha Bartolomeja, tako da tvrdnje mitropolita Onufrija da se ne radi o kanonskoj crkvi, ne odgovaraju istini. Ta crkva je autokefalna, nezavisna od bilo koje druge crkve, posebno od Ruske pravoslavne crkve. Mi u Ukrajini smatramo da je ta crkva naša nacionalna crkva“, naglašava ukrajinska ambasadorka.

Dodjeljivanje tomosa Pravoslavnoj crkvi Ukrajine može značiti da se sad otvorilo novo razdoblje u odnosima u pravoslavnoj crkvi , i da je počeo da se vraća princip da svaka nacionalna država ima i svoju autokefalnu crkvu.

„To znači da ako je Ukrajina dobila tomos o autokefalnoj crkvi i druge države koje su ranije imale svoju nacionalnu crkvu u dogledno vrijeme mogu da obnove svoje autokefalne crkve”, ističe Fijalka.

Ukrajinska ambasadorka u Crnoj Gori Natalija Fijalka vidi ruski uticaj u djelovanju Srpske pravoslavne crkve.

„Poznato je da nažalost Ruska pravoslavna crkva sprovodi i pomaže odluke zvanične Mokve, naročito ono što se odnosi na vanjsku politiku. Možemo navesti da ima sličnih naznaka i u djelovanju Srpske pravoslavne crkve“, poručuje Fijalka.

Ruska pravoslavna crkva ima veliki broj parohija u Ukrajini. Najveći razlog tome je, kako kaže Fijalka, što je samo tokom 20. vijeka Ukrajinska pravoslavna crkva nekoliko puta zabranjivana.

„Sva imovina Ukrajinske crkve bila je u vrijeme Sovjetskog saveza prvo nacionalizovana pa data Ruskoj pravoslavnoj crkvi na upravljanje. Znamo da tokom Sovjetskog saveza, jedino Ruska pravoslavna crkva je funkcionisala. Ona je bila poznata kao veliki saveznik tada Sovjetskih, a danas Ruskih vlasti. Crkvena imovina u Ukrajini, koja je sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, još od 10 vijeka pripadala je Ukrajini i njenoj crkvi, Ukrajinska crkva u tom periodu bila je u evharističkom sajedinstvu sa Konstatinopoljem. Nakon okupacije Ukrajine od strane Ruskog carstva sva crkvena imovina nasilno je predata Ruskoj pravoslavnoj crkvi“, navodi ukrajinska ambasadorka.

Kroz istoriju, a zbog Ruske politike prema Ukrajini, nije bilo lako da ukrajinci očuvaju svoj identitet.

Zabranjivano je održavanje liturgija na ukrajinskom jeziku, štampanje knjiga, bukvara… Takva ruska politika nije se promijenila ni do danas, kaže Fijalka.

„Dešavanja iz 2014. godine, okupacija Krima i upad ruskih snaga u istočnu Ukrajinu, poremetila su poredak i bezbjednosnu situaciju u Evropi potpuno. Tada su bila prekršena sva međunarodna pravila i prava i međunarodni poredak. To znači da Rusije ne poštuje i nikada neće poštovati međunarodno pravo i svoje međunarodne obaveze. Njoj se ne može vjerovati“, poručuje ukrajinska ambasadorka.

Pitanje energetike je veoma važan faktor u odnosima između Evrope i Ruske federacije.

Zavisnost od ruskih energenata ide na ruku Rusiji, i ona tako može da kontroliše zapadno evropske zemlje i utiče na njihovu politiku, a na taj način smanjuje i pritisak Evrope, zbog agresije u Ukrajini.

„Mi radimo da jednog dana se riješi situacija sa Rusijom i ona se povuče iz okupiranih teritorija u Ukrajini. Nama za to treba podrška Evrope i drugih međunarodnih partnera da nastavimo sa sankcijama i pritiskom na Rusiju, kako bi ona jednog dana morala da popusti. Jer sve je u rukama Rusije, tačnije jednog čovjeka, predsjednika Ruske federacije. Ako on odluči da povuče svoje ljude i svoju vojsku iz istočne Ukrajine, taj konflikt će se riješiti za nekoliko dana“, navodi Fijalka.

Ukrajina je čvrsto opredijeljena za evropske i euroatlantske integracije. Članstvo u EU i NATO spoljnopolitički prioriteti su Kijeva.

“Mi pokušavamo da se što prije približimo NATO-u i EU, međutim taj naš put otežava konflikt koji je započela Rusija”, zaključila je ukrajinska ambasadorka u Crnoj Gori Natalija Fijalka.

izvor: Radio Crne Gore

VIJESTIAmbasadorka Ukrajine: U djelovanju SPC vidan ruski uticaj
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite