11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

Alex Liddell – novi selektor reprezentacije Crne Gore

Svaki izazov u sportu nosi uzbuđenje. U ragbiju, nadolazeća sezona nosi dolazak novog selektora.  U susret predstojećim mečevima protiv Albanije i Kosova, crnogorski ragbi ozvaničava saradnju sa novim selektorom, mladim i ambicioznim Alexom Liddellom. Stručnjak dolazi iz Velike Britanije i najavljuje novu fazu ragbija u našoj zemlji. 

KO JE ALEX LIDDELL?                     

Aleks je ragbijem je počeo da se bavi kao klinac, učeći od svog oca. Takmičarskim ragbijem počinje da se bavi u školi u Doveru. Za vrijeme svoje igračke karijere, nastupao je u nacionalnim engleskim ligama, da bi nakon toga napravio transfer u Ragbi Klub Pforzheim (Njemačka). Tamo je zavrijedio poziv za nacionalni tim Njemačke, za koji je debitovao u meču protiv Rusije. Ipak, povreda koljena koja je okončala njegovu igračku karijeru.

Kao pomoćni trener, ovaj 30-godinšnjak bio je uključen u mnoge timove. Svoj put glavnog trenera je oblikovao svoj put nakon pandemije COVID-19. S obzirom na njegovo iskustvo, uključujući rad s više od 20 muških i ženskih timova te oko 1000 igrača, jasno je da posjeduje strast i posvećenost ragbiju.

Kao najveća dostignuća ističe mjesto u top 3 u diviziji sa muškim timom i mjesto u 20 najboljih klubova njemačke sa women 7s timom u toku prve godine kao glavni trener (Rugby Schaumburg); kao i promociju u grupu šampiona u Holandiji sa Rugby Rosendalom.

Liddell preuzima vođstvo nad Crnogorskom ragbi reprezentacijom, s jasnom vizijom i ciljem – stvaranje nove kulture ragbija u zemlji. Svoju filozofiju temelji na prenošenju znanja, razvoju pojedinaca i osnaživanju njih da postignu ciljeve koje postave.

ALL-IN PRISTUP I POSVEĆENOST PREMA IGRI

Novoimenovani selektor ragbi reprezentacije Crne Gore, trener se suočava sa svojim najjedinstvenijim izazovom do sada – daljinom. Ali sa svojim “all-in” pristupom i nepokolebljivom posvećenošću igri, spreman je da savlada svaku prepreku. Njegov cilj je da usadi novi stil igre – “crnogorski standard” koji karakteriše brz, tehnički i pametan ragbi:

“Crnogorski ragbi ima mnogo talenata,” primjećuje trener. “Agilni trkači, dominantni skram i strast za igrom. Uzbuđen sam što ću blisko sarađivati sa timom na uspostavljanju nove ere crnogorskog ragbija.”

Povlačeći inspiraciju iz  prethodnog uspjeha malih nacija u ragbiju, novi selektor ima veoma pozitivan pogled na budućnost našeg ragbija, uz nadu da će ojačati ragbi kulturu: 

“Uz nedavne uspjehe drugih manjih nacija u ragbi Evropi, nema razloga zašto se Crna Gora ne bi mogla takmičiti na višim nivoima? Nadam se da ću tokom svog vremena sa ragbijem u Crnoj Gori stvoriti kulturu ragbija kojoj bi se mlađi igrači sa ponosom pridružili uz poštovanje onoga što su prethodne generacije uspostavile.” navodi on

Ragbi je emocija

Selektor nije mogao da odabere konkretnu anegdotu koja ga veže za ragbi, jer je njegovo dosadašnje putovanje ispunjeno mnogobrojnim nezaboravnim momentima. Za njega, ragbi je više od igre – to je životni put koji je mu je omogućio da putuje i izgradi veze sa ljudima širom svijeta.

Liddell, dodatno, ističe čast i zadovoljstvo zbog ukazane prilike, dok mi željno isčekujemo novo poglavlje u našem ragbi putovanju, uz nadu da ćemo postati konkurentni na međunarodnoj sceni.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite