9.9 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Agent CIA-e osuđen na 40 godina zatvora zbog odavanja podataka Vikiliksu

Bivši službenik CIA-e osuđen je na 40 godina zatvora zbog curenja podataka do kojih je došao Vikiliks. Osuđen je zbog više optužbi: za špijunažu, hakovanje računara, nepoštovanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posjedovanje slika seksualnog zlostavljanja djece, prenosi Index.hr.

Džošua Šult izdao je svoju zemlju počinivši neke od najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj istorji”, kazao je državni tužilac.Šult je negirao sve optužbe.Tužitelji su ga optužili za odavanje CIA alata “Vault 7”, koji obavještajnim službenicima omogućavaju hakovanje pametnih telefona i njihovo korišćenje kao prislušne uređaje.Šult (35) je Vikiliksu 2017. dao oko 8.761 dokument, što predstavlja najveću povredu podataka u povijesti CIA-e, sapštilo je američko ministarstvo pravosuđa.Kako prenosi CNN, Šult je bio zaposlen kao programer u Centru za kibernetičku inteligenciju, koji špijunira terorističke organizacije i strane vlade. Tužitelji su na suđenju rekli da je 2016. ukrao podatke i dao ih Vikiliksu, a zatim lagao agentima FBI-a o svojoj ulozi.

Rekli su da ga je motivisao bijes zbog svađe na radnom mjestu.Šult se mučio sa ispunjavanjem rokova, a pomoćnik američkog državnog advokata Majkl Lokard rekao je da je jedan od njegovih projekata toliko kasnio da je zaradio nadimak “Drifting Deadline”.Tužitelji su rekli da je želio kazniti one za koje je smatrao da su mu učinili nepravdu.FBI je nekoliko puta razgovarao sa Šultom nakon što je Vikiliks objavio podatke, gdje je on negirao odgovornost.Pretres njegovog stana, prema riječima tužitelja, kasnije je otkrio i desetina hiljada slika materijala seksualnog zlostavljanja djece.Dodali su da je Šult i nakon hapšenja pokušao dati Vikiliksu još više informacija. Prokrijumčario je telefon u zatvor gdje je novinaru pokušao poslati informacije o CIA-inim sajber društvima i sastavljao tvitove koji su uključivali informacije o CIA-inim sajber alatima pod imenom Džejson Burn.U zatvoru je od 2018. godine.

IZVORINDEX
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite