20.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

Adžić: Litije su političke, cilj je smjena vlasti na ulici

Litije koje Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje dominantno su političke, sa ciljem da se vlast, uz pomoć populizma, nelegalno smijeni na ulici, a Crna Gora vrati u predreferendumsko stanje, kazao je u razgovoru za Radio Crne Gore pravnik i istoričar Novak Adžić.

Niko ne želi da iz Crne Gore protjera Srpsku pravoslavnu crkvu, ističe Adžić, i dodaje da je svrha Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpuna ravnopravnost za sve vjerske zajednice u našoj državi.

“Mislim da oni žele da vaskrsnu predreferendumsko stanje, velikosrpsku državnu ideologiju, sa ciljem da se srbizira Crna Gora, asimiluju Crnogorci, da se poništi crnogorska državna nezavisnost i međunarodni subjektivitet, te da se pokuša ponovo Crna Gora prisajediniti Srbiji. Smatram da su značajnim dijelom ovi protesti usmjereni protiv nelegalne i nelegitimne, uz pomoć populizma, smjene vlasti u Crnoj Gori”, kaže Adžić.

On je izričit da Srpska pravoslavna crkva nije postojala u Crnoj Gori do 1918. godine, crkve i hramovi su do te godine pripadali Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i državi Crnoj Gori.

“Predsjednik države Milo Đukanović jasno je rekao istorijsku istinu, da do 1918. i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nije bilo. Srpska pravoslavna crkva na teritoriji Crne Gore ne postoji do nasilnog ukidanja Crnogorske autokefalne crkve, nakon što nam je bespravnom Podgoričkom skupštinom uništena nezavisna država – Kraljevina Crna Gora”, tvrdi Adžić.

Metode koje se danas primjenjuju protiv države Crne Gore i vlasti, prema riječima Adžića, slične su onima koje su se primjenjivale protiv kralja Nikole i Kraljevine Crne Gore za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

“Smatra da srpskoj političkoj vlasti, klerikalnim krugovima, ali ni Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, ne odgovara postojanje nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore”, uvjeren je Adžić.

Poručuje da se Zakonom o slobodi vjeroispovijesti zaokružuje crnogorski nacionalni identitet.

“Niko ne želi da protjera i ugrozi Srpsku pravoslavnu crkvu, ona treba da postoji i da bude duhovna institucija onima koji se osjećaju Srbima”, kazao je on.

Istoričar i pravnik Novak Adžić je kao član i funkcioner Liberalnog saveza devedesetih godina učestvovao u obnavljanju Crnogorske pravoslavne crkve.

Uvjeren je da je postojanje CPC neophodno zbog ostvarivanja fundamentalnih prava Crnogoraca.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite