22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Adžić: Litije su političke, cilj je smjena vlasti na ulici

Litije koje Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje dominantno su političke, sa ciljem da se vlast, uz pomoć populizma, nelegalno smijeni na ulici, a Crna Gora vrati u predreferendumsko stanje, kazao je u razgovoru za Radio Crne Gore pravnik i istoričar Novak Adžić.

Niko ne želi da iz Crne Gore protjera Srpsku pravoslavnu crkvu, ističe Adžić, i dodaje da je svrha Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpuna ravnopravnost za sve vjerske zajednice u našoj državi.

“Mislim da oni žele da vaskrsnu predreferendumsko stanje, velikosrpsku državnu ideologiju, sa ciljem da se srbizira Crna Gora, asimiluju Crnogorci, da se poništi crnogorska državna nezavisnost i međunarodni subjektivitet, te da se pokuša ponovo Crna Gora prisajediniti Srbiji. Smatram da su značajnim dijelom ovi protesti usmjereni protiv nelegalne i nelegitimne, uz pomoć populizma, smjene vlasti u Crnoj Gori”, kaže Adžić.

On je izričit da Srpska pravoslavna crkva nije postojala u Crnoj Gori do 1918. godine, crkve i hramovi su do te godine pripadali Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i državi Crnoj Gori.

“Predsjednik države Milo Đukanović jasno je rekao istorijsku istinu, da do 1918. i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nije bilo. Srpska pravoslavna crkva na teritoriji Crne Gore ne postoji do nasilnog ukidanja Crnogorske autokefalne crkve, nakon što nam je bespravnom Podgoričkom skupštinom uništena nezavisna država – Kraljevina Crna Gora”, tvrdi Adžić.

Metode koje se danas primjenjuju protiv države Crne Gore i vlasti, prema riječima Adžića, slične su onima koje su se primjenjivale protiv kralja Nikole i Kraljevine Crne Gore za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

“Smatra da srpskoj političkoj vlasti, klerikalnim krugovima, ali ni Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, ne odgovara postojanje nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore”, uvjeren je Adžić.

Poručuje da se Zakonom o slobodi vjeroispovijesti zaokružuje crnogorski nacionalni identitet.

“Niko ne želi da protjera i ugrozi Srpsku pravoslavnu crkvu, ona treba da postoji i da bude duhovna institucija onima koji se osjećaju Srbima”, kazao je on.

Istoričar i pravnik Novak Adžić je kao član i funkcioner Liberalnog saveza devedesetih godina učestvovao u obnavljanju Crnogorske pravoslavne crkve.

Uvjeren je da je postojanje CPC neophodno zbog ostvarivanja fundamentalnih prava Crnogoraca.

DRUŠTVOAdžić: Litije su političke, cilj je smjena vlasti na ulici
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite