9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Abazović ne odgovara na pitanje da li će potpisati Temeljni ugovor po kojem će ANB, poput Crnojevića, postati vlasništvo BIA

- Marketing -spot_imgspot_img

Društvenim mrežama posljednjih dana kruži tekst, navodno iz Muzeja Hercegovine, u Trebinju, u kojem se prva crnogorska dinastija Vojislavljevići tretira kao, pogađate, srpska. Uz dužnu rezervu prema vjerodostojnosti te objave, jer redakcija Antene M trenutno ima i prečih poslova od provjeravanja nečega što, kako to neko vrcavo reče – iako nije tačno jeste istinito. Jer, sa ili bez toga trebinjskoga teksta o Vojislavljevićima kao Srbima, jasno je na osnovu milijardi nepobitnih dokaza kako naši susjedi smatraju da imaju prirodno pravo na istoriju Crne Gore i Crnogoraca. 

Jednostavno – tuđe oćemo kad svoje nemamo, makar ne onakvo kakvo bismo željeli da je bilo. Tako bi se, otprilike, mogao definisati pristup srpskih nacionalnih radnika na vjekovnom projektu ućerivanja srpstva u susjede i susjeda u Srpski svet.

Uostalom, sličan i skroz transparentan primjer drskoga i bezobraznoga pokušaja otimanja crnogorske istorije imali smo nedavno, u spotu Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije. I tamo su kratere u svojoj prošlosti susjedi pokušali da popune crnogorskom građom. 

Sve skupa, ništa novo. Kao što nije novo sramotno ćutanje institucija države Crne Gore. Od tehničke vlade, do tehnički mrtve CANU – svi se prave mrtvi. Liše nekoliko slobodnih strijelaca – nezavisnih glasila i pojedinaca koji se ne daju ućutkati. Barem da pokoljenja ne mogu reći da smo baš svi snom mrtvijem spavali dok se otimačina dešavala.

Zato podsjećamo da je Antena M, prije tri sedmice, sve u skladu sa važećim zakonima države Crne Gore, poslala pitanja na adresu premijera Dritana Abazovića i v.d. ministra vanjskih poslova – Dritana Abazovića, povodom spota BIA. Ni sa jednoga od tih položaja do danas se doktor za globalnu etiku nije glasnuo povodom regionalnog pokušaja krađe bića cijeloga jednoga naroda.

Za slučaj da se naš dopis zagubio dok je premijer po svijetu skitao i ostvarivao dječačke snove, evo šta smo ga pitali:  

U promotivnom spotu Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA) namijenjenom motivisanju za upis na Akademiju te službe, koji je nedavno emitovan na RTS, kontekst vjekovnog trajanja službe ilustrovan je i granicama Crne Gore iz doba Crnojevića.

1. Da li je MVP CG uputilo bilo kakav dopis bilo kojoj adresi države Srbije, upozorilo ih da nije lijepo lagati svoj narod i krasti tuđu istoriju i zatražilo povlačenje spota i izvinjenje Crnoj Gori?

2. Ukoliko nije, zbog čega nije i hoće li ikada to uraditi?

3. Ukoliko nijeste i nećete nikada upozoriti Srbiju da povuče spot u kojem falsifikuje istorijske činjenice i krade crnogorsku istoriju, da li je to znak da Vi i Vlada na čijem ste čelu planirate da potpišete Temeljni ugovor sa BIA kojim će zgrada ANB postati vlasništvo Bezbjednosno informativne agencije Srbije?

Možda nekome ova pitanja djeluju malo too much, ali iskustvo uči da su samo najcrnja i najnevjerovatnija predviđanja obavezno postajala stvarnost Crne Gore od kad je ušla u fazu relaksiranog apostolata. Uostalom, pravilo kaže da nema neprikladnih pitanja, da ima samo nepristojnog izbjegavanja odgovora na ono što makar dio javnosti želi i ima pravo da zna.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite