10.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

Abazović i Joković nijesu ispunili obećanje: Bez podrške za platformu “seljak.me”

Gostujući u Jutarnjem programu Prve Televizije, osnivač i vlasnik platforme Seljak.me – Marko Maraš, istakao je važnost podrške koja nedostaje od strane nadležnih službi prema poljoprivrednicima ali i prazna obećanja koja su Seljak.me firmi nanijela velike štete.

On je kazao da je poslednje obećanje, koje je i najviše izazvalo pažnje kod poljoprivrednika a koje se tiče besplatnih usluga za sve korisnike, izostalo. Šteta koju je platforma pretrpjela veća je od samog obećanja kaže Marko Maraš.

,,Za platformu Seljak.me, od brojnih obećanja a evo četiri mjeseca od poslednjeg obećanja koje smo dobili od premijera i ministra poljoprivrede – da će da pomognu portalu da usluge sa njega budu besplatne za sve korsnike, od toga se nije ništa desilo, nismo dobili nikakav zvaničan odgovor”.

Kako ističe, šteta je već načinjena.

,,Pretprjeli smo veliku štetu, jer je ta podrška najavljena preko svih zvaničnih kanala Vlade. Morali smo puna četiri mjeseca da se objašnjavamo sa našim korisnicima da to nije tako, te se stvorlila jedna nepovoljna situacija za nas. Međutim, mi nastavljamo dalje da radimo, isto kao i do sad”, kaže Maraš.

Takođe, kako ističe izvršni direktor platforme Seljak.me, stvorila se negativna reputacija firme od strane pojedinih farmera koji su navedenu situaciju protumačili na svoj način, i neosnovano etikerali Seljak.me platformi pronevjeru novca namijenog plaćanju usluga.

,,Nama je to dosta zakomplikovalo stvari. Prije svega moralno. Ne želim da bilo koji korisnik portala se dovodi u zabludu da on misli… jer bilo je korisnika koji su mislili  – vi ste uzeli pare od države a sad hoćete od nas. Međutim, to nije tako. Mi jedan euro nismo dobili od države od kada je najavljena ova  podrška”.

Izostala podrška Vlade CG, Maraš: Naš glavni problem je što se bavimo poljoprivredom a ne politikom

Prije četiri mjeseca/foto: gov.me

Tražili smo od države 1.000 eur po opštini

Marko Maraš precizirao je kolika je pomoć tražena, ali i napomenuo da od velike vrijednosti koja se obavlja u kupoporodaji na poratlu, firma od toga ne uzima procenat.

,,Pomažemo da se na mjesečnom niovu oglasi od 50,60,70 pa do 100.000 eura vrijednosti poljoprvirednih dobara. Ne uzimamo procenat za naše trgovine” ističe on.

,,Tražili smo od države da nas podrži u iznosu od 1.000 eur po opštini na godišnjem nivou. Taj iznos pomaže nam da zapošljavamo ljude, da zadržimo mlade ljude sa Biotehničkog fakulteta, da pružamo servise, da radimo izvještaje sa stočnih pijaca…”

Za jedne novac, drugima javna obećanja

Ukazujući na nepravednosti koje se čine prilikom dodjele novčanih sredstava medijima, vlasnik Seljak.me otkriva da je komunikacija i dobijanje podataka od strane nadležnog ministarstva nipodaštavajuća.

,,Sa druge strane dobijemo uvid kako su se raspoređivale finansije u Ministarstvu poljoprivrede. Vidimo da određeni mediji dobijaju mnogo veće iznose od iznosa koje smo mi tražili. I to smo dobili, zahvaljujući MANS-u, te podatke jer nismo uspjeli da ih dobijemo od Ministarstva iako imamo pravo na to”, kaže on.

Na postavljeno pitanje o gradskoj pomoći od strane Glavnog grada koja je na sličan način obećana platformi, Maraš odgovara:

,,Ni od toga nije bilo ništa. Firma je izgleda idealna samo za fotografisanje i promociju. Moram javno da kažem da se od sada oslanjamo samo na saradnju sa našim korisnicima, jer od javnih obećanja nemamo ništa.

Izostala podrška Vlade CG, Maraš: Naš glavni problem je što se bavimo poljoprivredom a ne politikom

Prije šest mjeseci/foto: SeljakTV

Ne orkestriram politički – glavni problem upravo apolitičnost

Servis portala od opšteg je dobra, kaže Maraš. Pruža pomoć crnogorskoj poljoprviredi, nova je stvar na crnogorskoj poljoprivrednoj sceni, prisutan 5 godina ali neprepoznat od onih koji kroje poljoprivrednu scenu. Ni situacija sa opštinama ne razlikuje se. Nema dobre komunikacije.

,,Od javnih obećanja nemamo ništa. Uključene su sve strane, ovo nije politički orkestrirano. Vidite tu je i pozicija, i opozicija, bivši, sadašnji, budući… Naš problem je što se ne bavimo politikom”.

Podvojenost Ministarstva i farmera

Glavni problem jeste što je Ministarstvo poljoprivrede kao i veliki dio njihovih službi, odvojen od poljoprivrednika. Radi se o dva svijeta, kako ističe Maraš, gdje institucije rade jedno (izrada EU strategija, praćenje EU programa i konkursa) dok na terenu drugi dio izostaje. Službe MPŠV-a moraju da usmjeravaju poljoprivrednike, da im pomognu da obezbijede bolje uslove.

Takođe, ističe da poljoprivrednici moraju da sarađuju, jer je takvo tržište. Zahtijeva količine, protok robe treba da bude dosta brz…

Osvrćući se na sadašnje stanje u poljoprivredi koje nije dobro, Maraš ističe da su farmeri prepušteni na sami sebi, da od brojnih obećanja o dugoročnim mjerama nijedno nije dobilo zeleno svijetlo bivših i sadašnje Vlade.

,,Poljoprivredni proizvođači su prepušteni sami sebi, i to nije od sad, to je problem koji je prisutan godinama unazad”.

Pričanja je dosta ali od konkretnih situacija nije bilo ništa. Marko Maraš napomenuo je neke od njih.

,,Pričalo se o garantnom fondu. Takav jedan fond obezbijedio bi zalog poljoprivrednog zemljišta u dalekim krajevima, i da na taj način se njima obezbijedi pristup kreditima, jer to je jedini način.

Seljak.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite