19.8 C
Podgorica
Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img

Kadribašić: Ovo je klasični fašizam

Ovo što se događa klasični je fašizam i više se niko ne osjeća sigurnim – kazao je za Pobjedu Samir Kadribašić, glavni imam Medžlisa u Pljevljima, komentarišući vandalizam koji se već danima događa u Pljevljima, razbijanje prostorija Islamske zajednice u tom gradu i provociranje muslimana crtanjem krstova sa 4 S.

Odlazak lidera koalicije „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića u Pljevlja, na poziv Mešihata IZ, nije riješio probleme sa kojim se suočava bošnjačka nacionalna manjina u ovom gradu.

U Pljevljima, između 1. i 2. septembra, kamenovane su prostorije Islamske zajednice, a vandali su, nakon što su razbili vrata, odštampali i ubacili poruku „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“. Glavni imam Kadribašić je na FB profilu objavio sliku polomljenih vrata i napisao „Ovome ludilu se mora stati na kraj“. Na prostorijama Islamske zajednice osvanuli su i natpisi „Selite se Turci“, uz iscrtane krstove sa četiri S.

Provociranje muslimana desilo se i u Rožajama, gdje su juče na više lokacija osvanuli nacrtani krstovi sa 4 S.

Kadribašić je rekao da je granica pređena.

Samir Kadribašić

– Pokušavao sam da ublažim situaciju i nekada sam, možda i svjesno, izbjegavao odgovore i neka pitanja da bih spustio loptu, da bih pokušao iskontrolisati situaciju nakon svih dešavanja sa tim nekakvim proslavama. Ovo je prevršilo sve mjere, ovo je klasičan oblik fašizma. Pozivam još jednom policiju, tužilaštvo i sve nadležne da reaguju da se riješi ovaj slučaj, u suprotnom smatraću odgovornim načelnika CB – kazao je Kadribašić.

Dodao je da je u pljevaljski narod islamske vjeroispovijesti ušao strah.

– Narod je preplašen. Vlada panika i ja lično više ne mogu sve to kontrolisati. Pokušavao sam da iskontrolišem, nakon ovoga zaista ne mogu – kazao je Kadribašić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić juče je posjetio Medžlis Islamske zajednice u Pljevljima.

Tom prilikom je kazao da muslimani Pljevalja ne smiju biti predmet iseljavanja niti matrica etničkog čišćenja nalik onom s početka devedesetih godina i da država mora stati u njihovu zaštitu.

U razgovoru sa članovima Medžlisa, glavnim imamom i predsjednikom, upoznao se o detaljima nasrtaja na imovinu IZ i njenih članova u proteklim događajima koji su, kako se navodi u saopštenju IZ, proizvod nesmotrenih i organizovanih proslava izborne pobjede.

On je svim muslimanima Pljevalja poručio da tu tešku političku i bezbjednosnu situaciju prebrode na civilizovan način i da ne nasijedaju na provokacije političkih eksponenata.

Neposredno se upoznao sa situacijom džematlije Emira Pilava koji je žrtva fizičkog nasrtaja u nekoliko navrata i koji ozbiljno razmišlja o napuštanju Crne Gore.

Fejzić se sastao i sa Asimom Ajanovićem na čijem lokalu su ispisane poruke „Selite se Turci“ sa znakom krsta i četiri slova s.

Na njegovu kuću je, kako se navodi, pucano sa magistrale i o tome je obaviješten Centar bezbjednosti Pljevlja.

Obustavili posjete političkih subjekata

Medžlis Islamske zajednice Pljevlja apelovao je na organe bezbjednosti da zaštite muslimane, ali su i obustavili sve najavljene posjete političkih subjekata.

– Zanima nas zašto državni organi nijesu identifikovali ili lišili slobode nijedno lice koje je odgovorno za širenje mržnje i straha među muslimane Pljevalja, te za nasrtaje na njihove privatne i sakralne objekte – saopšteno je iz Medžlisa IZ Pljevlja.

Pozvali su sve muslimane u Pljevljima da ostanu pribrani.

– Ne želimo povratak u 90-te, već da zajedno gradimo bolju i prosperitetniju Crnu Goru koja je i formalno država svih njenih građana. Pozivamo predstavnike političkih partija da novonastalu situaciju u Pljevljima ne koriste u političke svrhe, te da na račun kontrolisanja haotične situacije ne ubiraju poene – saopštili su iz Medžlisa IZ Pljevlja.

Savjet muslimanskog naroda Crne Gore uputio je apel predstavnicima vlasti, opozicije, evropskim institucijama da stanu na kraj, kako su rekli, šovinističkim divljanjima u Crnoj Gori. Posebni apel uputili su Dritanu Abazoviću „i svima oko njega“ sa pitanjem da li je sloboda anarhija.

– Gospodine Abazoviću, ovih dana crnogorski muslimani ponovo spavaju sa pasošima ispod jastuka, ponovo smo akteri istrage poturica, ponovo se vraćaju bolna sjećanja na Štrpce, Bukovicu, Srebrenicu (za koju se vaša visoka funkcionerka pita da li je genocid), Rožaje, Ulcinj, Tuzi, ponovo nam u ušima odzvanja marš Sedmog bataljona, ponovo se prizivaju aveti prošlosti. I vi na sve to kao ključna figura svega ovoga poručujete da se ostane doma stvarajući još veći strah, jer ne osudiste kao demokrata šovinističke izjave mržnje koji odjekuju ovih dana Crnom Goru protiv našeg, ali i Vašeg naroda. Gospodine Abazoviću, ne vjerujemo više „Mladićevim čokoladicama“ iz Srebrenice, nakon kojih je pobijeno hiljade nedužnih muslimana, ne vjerujemo priči o ubačenim udbašima, jer je onda okupljeno desetine hiljada udbaša na jednom mjestu, vjerujemo samo onome što vidimo sopstvenim očima, a to je ovih dana mnogo ružno i zastrašujuće – navedeno je u saopštenju.

Jevrejska zajednica u Crnoj Gori poručila je da je napad na muslimane – napad na svakog građanina.

– Oštro osuđujemo napad na prostorije IZ u Pljevljima. Osuđujemo kukavički pokušaj počinilaca sa ciljem da se po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti poremete odnosi građana Pljevalja i cijele Crne Gore – saopštio je Đorđe Raičević, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore.

Poručio je da su Pljevlja „grad svih nas, da čitava Crna Gora pripada svima koji živimo u njoj“.

DPS upire prst u Amfilohija

DPS odbacila je optužbe opozicionih koalicija da je ta partija odgovorna za napade na pripadnike islamske vjeroispovijesti.

– Novi lider DF-a i njegov duhovni i politički otac, mitropolit Amfilohije (uz Ahmadinedžada i Daku Davidovića) optužili su aktuelnu vlast na čelu sa DPS-om da ovih dana kreira međunacionalne provokacije, odnosno napade na pripadnike islamske vjere i njihove objekte u Pljevljima. Ovu optužbu najoštrije odbacujemo i smatramo je za sramno prebacivanje odgovornosti za konstantno potpirivanje međunacionalnih i međuvjerskih sukoba, koje upravo dolazi sa adrese političkog bloka na čijem je čelu Krivokapić i ideologije velikosrpskog nacionalizma čiji je duhovnik mitropolit – saopšteno je iz DPS-a.

Navode da „oni po zadatku tragove tuđih, njima bliskih službi, pripisuju crnogorskim bezbjednosnim organima“.

– Optuživati DPS i Đukanovića za nepočinstva kao ova u Pljevljima, bilo bi isto kao optužiti Ben Guriona za Aušvic. Podsjećamo javnost i Amfilohija da je u crkvi na Sinjajevini, avgusta 2014, rekao za pripadnike islamske vjeroispovijesti da su „lažni ljudi, sa lažnom vjerom“ i da je „duhovna smrt“ koju su širili po Crnoj Gori „strašnija od ubijanja“ – saopšteno je.

DPS navodi da su ubijeđeni da su huligani koji napadaju građane islamske vjere, zadojeni mržnjom, kako kažu, poniklom na ovakvim i sličnim „duhovnim“ učenjima mitropolita Amfilohija. Ovih dana je i, kako navode, „bivši lider DF-a Andrija Mandić izašao iz ilegale da bi javnost prosvijetlio kako je vlast za uličarske incidente nabavila čak i mantije da bi glumila sveštenstvo i majice da bi se pretvarali da su simpatizeri DF-a“.

Pozvali su Mandića da „u dogovoru s Bečićem koji će mu uskoro biti formalni šef, organizuje svoje mlade i najavljene straže ovoga drugoga za zaštitu imovine Islamske zajednice u Pljevljima, da pohvataju počinioce i dokažu svoje bolesne optužbe“.

– Biće ipak da su oni, odvojeno ili zajedno najnovije napade organizovali da bi Dritanu pokazali koliko stvarno vrijedi njegova riječ izgovorena u Pljevljima, i đe mu je mjesto- poručuju iz DPS-a.

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila vandalizam u Pljevljima i prijeteće poruke bošnjačko-muslimanskom stanovništvu.

– Događaji u prethodna tri dana, kao i ovaj najnoviji, alarm su za cijelo društvo da se nacionalšovinistička histerija mora zaustaviti. Moraju se zaustaviti oni koji žele povratak u devedesete, kada su muslimani Pljevalja proganjani, zastrašivani i protjerivani. Država Crna Gora ima institucije kojima je zadatak da zaštite svakog građanina – navodi se u saopštenju BS-a i pozivaju nadležni da pronađu počinioce što prije.

Optužuju DPS

Opozicione koalicije poručuju da osuđuju incidente, ali za njih ponovo optužuju DPS. Predstavnici mladih koalicije „Za budućnost Crne Gore“ nakratko su protestovali ispred zgrade CB Pljevlja zahtijevajući da se otkriju počinioci.

Nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić kazao je da najoštrije osuđuje pokušaje, kako je rekao, „odlazeće vlasti da zlokobnim provokacijama u mješovitim sredinama naruše međunacionalne i međukonfesionalne odnose“. Koalicija „Crno na bijelo“ pozvala je nadležne da hitno otkriju odgovorne za dešavanja u Pljevljima. Poručili su da su razdor i podjele proizvod „sumanute politike odlazećeg režima, koji se sada hvata za slamku spasa“.

– Takav tribalni akt svako od nas doživljava kao ličnu sramotu bez obzira na to što niko od nas u tome nije i nikada ne bi učestvovao – navodi se u reagovanju koalicije „Mir je naša nacija“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije saopštio je da je napad na muslimane u Pljevljima napad na svakog pljevaljskog hrišćanina i građanina Crne Gore.

– Ne mogu se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji, čiji je cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti. Nećemo da izvodimo preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaje nerasvijetljeno navodi na pomisao da se ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje, netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora – naveo je on.

Memorijalni centar Srebrenica: Opasne poruke

– Poruke ‘Turci selite se’ i ‘Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica’ opasna je poruka pojedinaca i političkih grupa, koje smatraju da su nakon izbora dobili odriješene ruke za napade na manjinske skupine u svojoj zajednici – saopštio je Memorijalni centar Srebrenica, upozoravajući na neprihvatljivost napada iz mržnje, raspirivanje nacionalne, etničke i vjerske mržnje, usmjerene protiv pripadnika bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

– Zločin genocida u Srebrenici završna je tačka genocidne operacije, „etničkog čišćenja“ i pokolja bošnjačkog stanovništva na području istočne Bosne koja je trajala od marta 1992. do jula 1995. godine. Njoj je prethodilo nekoliko godina žestoke kampanje dehumanizacije Bošnjaka od tada vodećih medija sa sjedištem u Beogradu, političkih govora i skupova na kojima se platforma za poruke davala onima koji nijesu zazirali od poziva na ubijanje i ‘istorijske osvete’. Naša dužnost je, da u ovom kritičnom momentu nestabilnosti, upozorimo i damo svoj doprinos prevenciji jačanja nasilja i netrpeljivosti prema bošnjačkom stanovništvu u Crnoj Gori – saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Poručili su da su o praksama ranijih prijetnji o ‘ponavljanju Srebrenice’ u Novom Pazaru i Sjenici upozoravali u Izvještaju o negiranju genocida za 2020. godinu.

– S pažnjom ćemo pratiti događaje u Crnoj Gori, imajući u vidu našu dužnost koju imamo kao institucija na polju prevencije genocida i prenošenju naučenih ili nenaučenih lekcija iz Srebrenice u svijetu – dodaje se u reagovanju.

Džaferović Đukanoviću: Zaštitite Bošnjake

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je juče crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i apelovao da vlast u Crnoj Gori zaštiti Bošnjake i spriječi nove napade, prijetnje i provokacije. Džaferović je telefonom razgovarao sa Đukanovićem o napadima i zastrašivanju bošnjačkog stanovništva poslije izbora u Crnoj Gori.

– Predsjednik Đukanović je sa razumijevanjem prihvatio apel predsjedavajućeg Džaferovića i iznio uvjeravanje da će institucije Crne Gore učiniti sve napore kako bi se zaštitilo bošnjačko stanovništvo i svi crnogorski građani, te kod njih umjesto straha razvio osećaj sigurnosti – piše u saopštenju iz Džaferovićevog kaabineta, prenosi Beta.

Dodaje se da je Đukanović ponovio opredjeljenje za odbranu temeljnih vrijednosti i dostignuća Crne Gore, prije svega njene stabilnosti, multietničnosti, evropskog puta i članstva u NATO. Džaferović je rekao da „put Crne Gore trasiran pod vođstvom Đukanovića nema alternativu“. Ocijenio je da je budućnost zemalja regiona „u evroatlantskim integracijama i skladnim međuetničkim odnosima“.

UP: Tražimo napadače

Policija preduzima mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca kriminalnog napada na objekte IZ u Pljevljima, a o ishodu javnost će biti blagovremeno obaviještena – saopšteno je iz Uprave policije.

– Uprava policije neće komentarisati različite političke stavove i podmetanja o odgovornosti za nedjela koja se pokušavaju pripisati rukovodnom sastavu ali i službenicma UP. Policija je proteklih dana procesuirala značajan broj izgrednika koji su prilikom javnih okupljanja činili prekršaje i krivična djela, što će i nastaviti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u narednom periodu u namjeri da obezbijedi poštovanje zakona, ličnu i imovinsku sigurnost svih građana – navodi se u saopštenju.

Zeković: Potrebna ozbiljna institucionalna akcija

– Svi koji sumnjaju u stvarno stanje u Pljevljima treba neposredno da razgovaraju sa pripadnicima bošnjačke i muslimanske zajednice. Ono što kažu tamošnje kredibilne organizacije civilnog društva i Islamska zajednica ukazuje na zabrinutost, zbog čega je potrebna ozbiljna društvena i institucionalna akcija – kazao je za Pobjedu Aleksandar Zeković, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koji je juče, sa delegacijom iz te institucije, boravio u Pljevljima.

Aleksandar Zeković

Zeković je poručio da se „atmosfera straha i napetosti mora odlučno odbaciti“.

Ministarstvo je, nakon radne posjete, saopštilo da će država Crna Gora svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta.

– Institucije Crne Gore u stanju su da osiguraju bezbjednost svim građanima i zato nema potrebe za tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu – saopštilo je Ministarstvo i pozvalo državne tužioce da pokažu odgovornost i posvećenost u primjeni zakona.

Naveli su da napetosti i aktuelno kršenje manjinskih prava u Pljevljima predstavlja ozbiljan društveni problem čija manifestacija počinje sa napadima na pripadnike vjerskih i etničkih manjina, a može da se završi njihovim isključivanjem iz javnog života i progonom.

– Zaštita i ostvarivanje prava manjina ne dovodi u pitanje većinsko uživanje univerzalnih prava i sloboda. Zato oni koji slave izborne rezultate i najavljuju formiranje vlasti nemaju nijedan razlog i osnov da osvetnički i nasilno postupaju prema pripadnicima manjinskih naroda. Predstavljanje i slavljanje političkog i etničkog identiteta onih koji su zadovoljni rezultatima izborima treba da se čini na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima – navodi se u saopštenju.

Konstatovano je, kako navode, da je Crna Gora osigurala kvalitetno sistemsku zaštitu manjina.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite