11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

21. mart – Međunarodni dan šuma

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima organizovala je u četvrtak, 21. marta 2024. godine, niz aktivnosti u Područnoj jedinici Kolašin, kako bi na taj način ukazali na značaj ovog veoma važnog ekološkog praznika.

Tom prilikom oragnizovana je akcija pošumljavanja, prilikom koje su učesnici akcije posadili 1500 sadnica crnog bora i smrče, u odjeljenju 40a, koje je stradalo u požaru 2019. i 2020. godine. Akciju pošumljavanja Uprave za gazdovanje šumama i lovištima podržali su Milan Medenica iz NVO „Natura“, Đinović Đoko iz NVO „Sinjajevinski maraton“ i volonteri Crvenog krsta: Vuk Radenović, Jakov Vuković i Vuk Anđelić. Takođe, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Opštine Kolašin, istog dana u centru grada na Trgu boraca posađeno je jedno stablo smrče, koje će dodatno uljepšati ovaj dio grada. Nakon akcije pošumljavanja organizovan je i obilazak terena u GJ „Vučje“, odjeljenja 40a i 41a, u kojima je tokom prošle godine izvršeno pošumljavanje i zasađeno 10.000 sadnica smrče, bora i bukve, kroz „Projekat izgradnje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa kroz Crnogorski informacioni sistem za šumske požare mart 2021 – februar 2026“, koji je implementirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA, u saradnji sa našom Upravom i NVO „Natura“ iz Kolašina. 

Obilježavanje Međunarodnog dana šuma nastavljeno je u konferencijskoj sali hotela „Bianca“ u Kolašinu, gdje je organizovana prezentacija na temu „Dosadašnje aktivnosti i rezultati sprovođenja projekta MEFFIS i Eko-DRR u Crnoj Gori“, kojoj je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Vladimir Joković sa saradnicima. Na samom početku svečanog dijela proslave 21. marta, Međunarodnog dana šuma, goste je pozdravio direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodin Armin Mujević. On je istakao da je značaj šuma za život, prirodu i  kompletno društvo nemjerljiv, zbog čega uvijek treba poslati jasnu poruku da je neophodno da čuvamo naše šume i da budemo maksimalno odgovorni prema njima. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastoji da u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima prvenstveno se bavi zaštitom i unapređenjem stanja crnogorskih šuma, što će, prema njegovim riječima, i u narednom periodu sigurno činiti i postaviti kao glavni poslovni cilj. 

Nakon pozdravnog govora direktora Uprave, prisutnima se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Vladimir Joković, koji je istakao da je 21. mart, Međunarodni dan šuma, dobra prilika da se svake godine podsjetimo važnosti šuma za svakog stanovnika na Zemlji i ukažemo na vrijednosti šuma, kojima doprinose kvalitetu života i očuvanju prirode. Govoreći o stanju crnogorskih šuma, uticaju abiotičkih i biotičkih faktora, ali i porastu tražnje za drvetom i prekomjernom korišćenju, ministar je naglasio da svjesni svih tih činjenica, danas kao društvo ulažemo značajne napore na reformi sektora šumarstva, sa ciljem postizanja održivosti gazdovanja šumama. „ Izrađen je novi Zakon o šumama, koji za cilj ima napuštanje sistema koncesija u šumarstvu i osnivanje državnog preduzeća za gazdovanje šumama. Pripremljena je i nova Strategija razvoja šumarstva za naredni petogodišnji period, koja u mjeri mogućeg preuzima trendove iz Evropske strategije za šume. Njen fokus je ulaganje u šume, umjere njege, gajenja i obnavljanja šuma. Na polju zaštite šuma naglasak je stavljen na preventivne mjere, u cilju održavanja stabilnosti i vitalnosti naših šuma,“ rekao je ministar Joković. Na kraju, on je pozvao sve vlasinke i korisnike šuma, kao i ostale relevantne subjekte, da racionalnim korišćenjem i povećanim stepenom zaštite šuma i brige o šumama, daju svoj doprinos poboljšanju stanja šuma, kao našeg sve dragocijenijeg prirodnog bogatstva, čuvajući ih za naš život i život budućih generacija.

Prisutnima se nakon ministra obratio i rukovodilac Područne jedinica Kolašin, gospodin Radovan Dabetić, koji je istakao veliko zadovoljstvo i zahvalnost što je na ovaj značajan ekološki praznik upravo Kolašin imao priliku da da skroman doprinos obnavljanju šuma, kroz akciju pošumljavanja i da prezentuje aktivnosti koje su u prethodnom periodu uspješno sprovođene. On je dodao da će i u narednom periodu nastojati da donose prave odluke i da će to biti njihov zalog za budućnost.

Nakon održanih govora i obraćanja, nacionalni koordinator Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), gospodin Vilson Dušević, prezentovao je dosadašnje aktivnosti i rezultate sprovođenja projekta MEFFIS i Eko-DRR u Crnoj Gori, obzirom da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma „Šume i inovacije: nova rješenja za bolji svijet“. Prisutni su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa aktivnostima sadnje, terasiranja, asistirane prirodne regeneracije i skarifikacije zemljišta, koje je JICA uz podršku Direktorata za zaštitu i spašavanje, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i NVO „Natura“ do sada sprovela u Kolašinu. Takođe, gospodin Dušević prezentovao je i sprovedene aktivnosti u Ulcinju, kao i buduće aktivnosti, koje će biti sprovedene u okviru projekta. Pored ostalog, objavio je da je na sastanku Sendai Framework National Focal Points Crna Gora zvanično najavila da će biti domaćin EFDRR 2024, koji će biti održan od 6. do 8. novembra 2024. godine sa preko 500 učesnika, među kojima će biti: JICA, EC, UNDP, IUCN, SE i drugi. Na kraju, gospodin Dušević je pohvalio odličnu saradnju sa državnim institucijama Crne Gore i istakao da će se implementacijom planiranih aktivnosti u značajnoj mjeri olakšati i pojačati kapaciteti državnih institucija u prevenciji i ublažavanju šumskih požara i ostalih prirodnih katastrofa.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastojaće i u narednom periodu, da predanim i odgovornim radom, zaštiti i unaprijedi crnogorske šume, zbog čega apelujemo i na javnost da se sa posebnom pažnjom i poštovanjem odnose prema jednom od naših najvrijednijih resursa. U to ime, čestitamo 21. mart, Međunarodni dan šuma!

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite