32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Živković: Borba za odbranu Crne Gore biće dugačka i teška – pobijedićemo

Demokratska partija socijalista (DPS) sinoć je proslavila 33 godine od svog osnivanja na svečanosti koja je okupila rekordan broj simpatizera i članova partije iz svih krajeva Crne Gore. Na događaju je govorio predsjednik DPS-a, Danijel Živković, ističući ključne trenutke iz bogate istorije partije.

“Trideset i tri godine je od nastanka Demokratske partije socijalista Crne Gore. Trajemo decenijama, ali djela koja su za nama i dostignuća koja su ostvarena, mogu se mjeriti vjekovima,” rekao je Živković. “I kada smo bili vlast, i danas kada djelujemo kao opozicija, bili smo i ostali kičma savremene, ponosne i dostojanstvene Crne Gore sa kvalitetom imanentnom liderima koji imaju sposobnost da čuvaju svoj integritet čak i u najvećim nevremenima – poput ovog aktuelnog političkog kojeg živimo već četiri godine.

Živković je naglasio nepokolebljivost partije kroz sve turbulentne periode, počevši od 90-ih godina suočenih sa velikodržavnim nacionalizmima, preko izazova početkom 2000-ih tokom obnove nezavisnosti, pa sve do pritisaka iz Rusije sredinom prošle decenije.

Ni devedesetih godina pred naletom velikodržavnih nacionalizama, ni početkom dvijehiljaditih kada nijesmo imali razumijevanje partnera za obnovu nezavisnosti, ni sredinom prošle decenije kada je Rusija nastojala zaustaviti put Crne Gore u NATO. Ne povijamo je ni danas – kako našoj političkoj konkurenciji i njihovim inostranim mentorima tako ni željama onih koji su svojom politikom doveli Crnu Goru u stanje u kojem se trenutno nalazi,” istakao je predsjednik DPS-a.

DPS, kako je rekao Živković, donosi svoje odluke u komunikaciji sa svojim aktivistima, simpatizerima, članovima i glasačima, ostajući dosljedna svojoj viziji i misiji.

Ideja DPS-a oduvijek je bila u vizionarskom liderstvu koje je Crnu Goru vodilo naprijed. Zahvaljujući tome Crna Gora je danas nezavisna država, članica NATO saveza i prva naredna članica Evropske unije. Crna Gora je danas i dinamična ekonomija, privlačna za najveće svjetske investitore,” naglasio je on.

Nažalost, kako je dodao, Crna Gora se danas suočava sa brojnim izazovima zbog neodgovornog upravljanja protekle četiri godine. “Crna Gora je, nažalost danas, nakon četiri godine neodgovornog upravljanja, i zemlja uništenih institucija, politizovanog pravosuđa, uništenih javnih finansija, sa parlamentarnom većinom koja odluke ne donosi sama, već pristaje na trgovinu nacionalnim interesima zarad funkcija i vlasti.”

Živković je zaključio da će DPS, uprkos svim izazovima, nastaviti svoju borbu za očuvanje i unapređenje Crne Gore. “Put kojim idemo nikada nije bio lak, ni sad, ni prije pet, deset ili dvadeset godina. Usud ove i prethodnih političkih generacija je da težim putem moramo doći do ciljeva. Ne žalimo se na neravnopravnu borbu. Svjesni smo da će izazovi biti još i veći, ali to ne predstavlja sumornu sliku crnogorskih prilika, već podstrek da motivisano i dosljedno nastavimo sa promocijom politike koja je sve što je započela uspješno i završila. Zato što je, kako kaže i slogan naše današnje proslave, Demokratska partija socijalista jača i od čelika.

Osvrnuvši se na unutrašnje reforme, Živković je podsjetio da je partija konsolidovala svoje rukovodstvo kroz prve neposredne partijske izbore u Crnoj Gori. “Predstojeći Kongres trasiraće put usvajanju nove, drugačije, i superiorne programske ponude naše partije kojom ćemo se predstaviti građanima od grada do grada, od mjesne zajednice do mjesne zajednice i od kuće do kuće. Borba za odbranu Crne Gore biće dugačka i teška. Ali vođeni snagom ideje i jasnom vizijom pobjede, a potpomognuti našim tradicionalnim koalicionim partnerima, istrajaćemo i uspjećemo. Evropska, građanska i suverena Crna Gora će pobijediti,” zaključio je Živković na svečanosti.

POLITIKAŽivković: Borba za odbranu Crne Gore biće dugačka i teška – pobijedićemo
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite